ROC Eindhoven start opleiding sterilisatiemedewerker in de mondzorg

In 2011 sloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) 10 tandartsenpraktijken wegens slechte hygiëne. Twee tandartspraktijken werden onder verscherpt toezicht gesteld. Peter Spijkers, manager van vijf tandartsenpraktijken in Noord-Brabant en Limburg, heeft daarom in samenwerking met ROC Eindhoven de opleiding tot sterilisatiemedewerker in de mondzorg opgezet.

De inspectie op bezoek
De gesloten praktijken werkten volgens het IGZ niet volgens de zogenoemde WIP-richtlijn voor infectiepreventie. Spijkers, die zelf regelmatig contact heeft met de inspectie, herkent het probleem. ‘Onder het assisterend personeel is er onvoldoende kennis over de WIP-richtlijnen en hoe en waarom instrumenten gesteriliseerd moeten worden’, aldus Spijkers die door middel van de opleiding vooral het bewustzijn over het belang van steriliseren in de mondzorg wil vergroten.

Tot op heden bestond enkel de mogelijkheid om medewerkers een 1,5 jaar durende opleiding te laten volgen tot Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen. Deze is niet specifiek gericht op infectiepreventie in de mondzorg, maar beslaat de gehele medische zorg. ‘Een dure, onnodig lange opleiding,’ zegt Spijkers, ‘terwijl de tandartsenpraktijk zo snel mogelijk de kwaliteit van de zorg moet verbeteren.’

Bijscholen op hygiëne en veiligheid
In september gaat de eerste lichting cursisten van start op het ROC Eindhoven, School voor de Zorgsector. De opleiding zal 12 weken duren en besteedt met name aandacht aan de technische en wettelijke aspecten met betrekking tot het reinigen, desinfecteren en steriliseren van medische hulpmiddelen in de tandartspraktijk. Ook wordt in deze cursus ingegaan op reinigingsprocedures en werken volgens het protocol. Op dit moment zijn er nog een aantal plaatsen beschikbaar, maar Spijkers verwacht dat de cursussen snel vol zullen lopen.

Lees meer over: Kennis, Praktijkhygiëne, Scholing, Thema A-Z