Toelatingsexamen tandheelkunde in Vlaanderen vernieuwd

Toelatingsexamen tandheelkunde in Vlaanderen vernieuwd

Het toelatingsexamen voor de opleiding tandheelkunde aan een Vlaamse universiteit is vernieuwd. De 135 beste van de 1227 kandidaten zullen worden toegelaten. Niet alleen exacte kennis wordt getoetst, maar ook sociale vaardigheden.

Numerus fixus

In Brussels Expo namen 1227 kandidaat-studenten deel aan het toelatingsexamen voor de studie tandheelkunde aan een van de Vlaamse universiteiten. Dit jaar gaat het er anders aan toe dan in voorgaande jaren. Tot nu toe werd iedereen aangenomen die voor het examen slaagde. Omdat er steeds meer leerlingen zich voor de studie inschreven, werd het examen steeds moeilijker gemaakt zodat er niet te veel studenten moesten worden toegelaten. Dit jaar is een ‘numerus fixus’ ingesteld: het aantal studenten dat wordt toegelaten is van te voren bepaald op 135. De 135 kandidaten met de beste resultaten mogen dus aan de studie beginnen.

Inhoud examen

Ook de inhoud van het examen is veranderd. In deel 1 wordt nog steeds exacte kennis getoetst, maar in deel 2 gaat het om sociale vaardigheden, zoals conflicthantering, luistervaardigheid, empathie en analyseren en redeneren.

Nederlandse deelnemers

Niet alleen Belgen hebben zich aangemeld voor het examen. Van de 1227 deelnemers komen er 166 uit het buitenland, waaronder 119 uit Nederland. Een van de Nederlandse deelnemers noemde als motief om mee te doen aan het examen, dat het voor haar financieel aantrekkelijker is om in België te studeren dan in Nederland.

Bron:
Demorgen.be
HLN.be

Lees meer over: Kennis, Scholing