Beugel en kunstgebit niet overal even duur

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft grote prijsverschillen geconstateerd bij beugels en kunstgebitten. Vooral de materiaalkosten kunnen per praktijk sterk verschillen. Ze raadt patiënten aan om de kosten van verschillende praktijken met elkaar te vergelijken.

Monitor mondzorg

In de Monitor mondzorg 2018 van de NZa zijn de ontwikkelingen in de mondzorg tussen 2013 en 2016 in kaart gebracht. Dit gebeurde op basis van de declaraties bij de zorgverzekeraars. Per patiënt zijn de gedeclareerde kosten toegenomen, terwijl de tarieven zijn gedaald. De declaraties voor orthodontie en preventieve mondzorg, zoals gebitsreiniging, zijn het meest gestegen. De toegenomen kosten van preventieve zorg hebben nog niet geleid tot lagere kosten in de curatieve zorg, zoals het vullen van gaatjes. De geleverde preventieve mondzorg verschilt sterk per praktijk.

Beugels en kunstgebitten

Uit de Monitor mondzorg blijkt ook dat er grote verschillen zijn tussen praktijken in gedeclareerde materiaal- en techniekkosten voor beugels en kunstgebitten. Waarschijnlijk wordt dit veroorzaakt doordat er verschillende soorten materialen en technieken worden gebruikt bij de behandeling.

Volgens de NZa moeten patiënten vooraf goed geïnformeerd worden over de verschillende behandelopties en de kosten ervan. Het kan voor patiënten zinvol zijn om bij verschillende praktijken te informeren hoe duur de behandeling daar is.

Duidelijkheid in kosten

Behandelaars moeten duidelijkheid bieden in de te verwachten kosten. Als een behandeling meer dan € 250 gaat kosten, moet de patiënt vooraf een begroting krijgen en inzicht in de verschillende behandel- en materiaalopties. De NZa wil graag dat mondzorgprofessionals kwaliteitsrichtlijnen opstellen, waaruit blijkt wanneer welke behandeling het beste is.

Sinds 1 januari 2018 is het voor zorgaanbieders verplicht om op hun website een prijslijst met materiaal- en techniekkosten op te nemen.

Nieuwe bekostiging

De NZa streeft de komende jaren naar goede en betaalbare zorg én transparantie voor de patiënt. Hierbij moet de patiënt weten wat de behandeling inhoudt, waaruit hij kan kiezen en wat dat kost.

Daarnaast wil de NZa de preventieve zorg bevorderen.

Bron:
NZa.nl

Lees meer over: Tarieven, Thema A-Z/