Uitgaven voor tandartspraktijken in Duitsland aanzienlijk toegenomen

Uitgaven voor tandartspraktijken in Duitsland aanzienlijk toegenomen

De bedrijfskosten van tandartspraktijken in Duitsland zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gestegen. Dit blijkt uit de huidige kostenstructuur-enquête van de Duitse tandartsen vereniging KZBV, waaraan tal van praktijken hebben deelgenomen.

Enquête

Uit deze enquête bleek dat de overeenkomstige uitgaven met een totaal van 16 procent stegen in de jaren 2011 tot 2015 en dat dit gemiddeld ongeveer 392.000 euro per praktijk bedroeg. De operationele kosten waren in de praktijk gemiddeld 67,1 procent van de totale omzet in 2015. Het grootste deel van deze uitgaven wordt veroorzaakt door personeelskosten, externe laboratoria en praktische laboratoriumkosten. De volledige resultaten worden deze maand gepubliceerd in het 2017 KZBV-jaarboek.

Hoge investering voor starters

Ook voor het starten van een praktijk hadden tandartsen hogere kosten. In 2016
bedroegen de startkosten van een tandartspraktijk in Duitsland 528.000 euro, wat 9% hoger was dan in 2015.

Bedenkingen versterkt

Dr. Wolfgang Eßer, voorzitter van de raad van bestuur van de KZBV: “De aanzienlijk hogere uitgaven, maar ook de hoge bureaucratische lasten, versterken de bestaande bedenkingen bij jonge tandartsen om een praktijk te starten. Dit is een andere reden waarom het steeds moeilijker wordt om jonge tandartsen te rekruteren voor een zelfstandige praktijk. We hebben echter juist jonge collega’s nodig als we willen zorgen voor de hoogwaardige, landelijke en lokale zorg die onze patiënten belangrijk vinden.”

Bron:
Zwp-online.info

Lees meer over: Financieel, Ondernemen/