Ziekteverzuim voorkomen? 3 tips

ziekteverzuim

De kosten van een zieke werknemer worden fors onderschat. 71% van de werkgevers schat de kosten hiervan te laag in, blijkt uit onderzoek van de Baken Adviesgroep.

Zij schatten de kosten van een zieke werknemer gemiddeld op €143,- per dag terwijl deze volgens TNO Arbeid gemiddeld € 230,- per dag bedragen. De kosten van vervangend personeel of verlies van productie zijn hierin niet meegenomen.

Zorgen
Hoewel ziekteverzuim een grote financiële impact heeft op bedrijven, maakt maar slechts 36% van de bedrijven zich zorgen over ziekteverzuim. Opmerkelijk, want 29% van de ondervraagde bedrijven heeft het afgelopen jaar te maken gehad met langdurig ziekteverzuim (langer dan 4 weken).

Vooral kleine bedrijven maken zich veel minder zorgen over ziekteverzuim dan grote bedrijven. Van de ondernemers met maximaal 10 medewerkers ligt slechts 2 procent wakker van ziekteverzuim. Hoe is dat bij u? Bent u zich bewust van de kosten en risico’s?

Tips
Het is goed te begrijpen dat u niet dagelijks met dit onderwerp bezig bent. Niettemin verdient dit onderwerp aandacht. De kosten zijn navenant als u er mee te maken krijgt. Daarom een aantal handvaten die ziekteverzuim beperken en onnodige kosten voorkomen.

  1. Nauw contact
    Ter beperking van de kans op langdurig verzuim is het allereerst van belang dat u nauw contact houdt met uw zieke werknemer. Hoe minder contact, hoe groter de psychologische drempel voor uw medewerker om weer aan de slag te gaan. Toon oprechte interesse en bespreek met de medewerker wat hij of zij nog wél kan. Hoe kleiner de afstand, hoe sneller de terugkeer.
  2. Ziekteverzuimprotocol
    Stel een goed ziekteverzuimprotocol op waarbij wordt uitgegaan van wederzijdse verantwoordelijkheid. In het protocol kunt u aangeven dat werknemers zich bij u ziek melden, en niet bij een collega, per sms, e-mail of via de partner. Verder kunt u opnemen dat het onderhouden van contact ook een verantwoordelijkheid is van uw medewerker. Bespreek het ziekteverzuimprotocol en laat het ondertekenen door uw medewerkers.
  3. Noteren
    Leg zaken simpelweg vast. Noteer de datum en inhoud van gesprekken over ziekteverzuim. Dat hoeft niet uitgebreid. Houd het kort en bondig. Koppel het terug aan uw medewerker en het is mooi meegenomen als u er een handtekening onder laat zetten. Zo voorkomt u misverstanden met uw medewerker en komt u uw verantwoordelijkheden na als werkgever in het kader van de
    Wet Verbetering Poortwachter

Tenslotte: vraag advies en wees niet bang wat geld te investeren. Zorg voor een partij die op de hoogte is van de Wet Verbetering Poortwachter en u op het gebied van verzuimmanagement goed kan adviseren. Goed verzuimmanagement levert u geld op!

Door: Remco Valkman, BackToCore
Remco Valkman

Lees meer over: Ondernemen, Personeel