Dit zijn de 5 landen waar je het goedkoopst tandheelkunde studeert

landen

Tandheelkunde is een dure studie. Zeker wanneer je naar het buitenland gaat kunnen de kosten hoog oplopen. Maar er zijn grote verschillen. Sommige landen zijn relatief goedkoop, zonder dat ze inleveren op de kwaliteit van het onderwijs. Dit zijn de vijf goedkoopste landen om tandheelkunde te studeren (en Nederland is er één van).

Een opleiding tandheelkunde is vaak duurder dan veel andere opleidingen. Iemand opleiden om levens te redden veel kost namelijk veel geld. Universiteiten moeten betalen voor dure hoogleraren, en investeren in ultramoderne faciliteiten, simulatiecentra en klinische wetenschappelijke gebouwen.

Maar er zijn grote verschillen in kosten. Amerika is bijvoorbeeld een bijzonder duur land, onder andere omdat daar enkele van de meest prestigieuze universiteiten gevestigd zijn. De gemiddelde jaarlijkse kosten van het eerste jaar van de tandheelkundige school variëren daar van zo’n €11.000 voor een publieke opleiding (state university) tot ruim €80.000 voor studenten die naar particuliere of externe tandheelkundige scholen gaan.

Aan de andere kant zijn er ook goedkopere tandartsscholen waar je naar toe kunt gaan om een goed diploma te halen. Je hoeft alleen maar het juiste land te kiezen. Hier zijn vijf van de goedkoopste landen om tandheelkunde te studeren:

1. België

België is de thuisbasis van een van de meest betaalbare tandheelkundige scholen ter wereld voor internationale studenten. De universiteit van KU Leuven is de hoogst gerangschikte universiteit van België.

De afdeling Mondgezondheidswetenschappen staat op de 11e plaats in de QS World University Ranking for Dentistry. Waar voor je geld, want de meeste bachelor- en masteropleidingen volg je als vanaf zo’n €900 per jaar.

2. Zwitserland

Studenten van over de hele wereld voelen zich aangetrokken tot Zwitserland vanwege het toenemende aantal tandheelkundige scholen die programma’s in het Engels aanbieden. Ondanks dat het een klein land is, staan Zwitserse universiteiten bekend als een van de beste ter wereld. Universiteiten in Zwitserland staan wereldwijd bekend om hun inzet voor onderwijs en onderzoek van hoge kwaliteit.

De Universiteit van Zürich is de grootste universiteit van Zwitserland. Het Center of Dental Medicine, verbonden aan deze universiteit, staat op de 12e plaats in de QS World University Rankings voor tandheelkunde. Het is ook een van de goedkoopste tandheelkundige scholen die er zijn, met een collegegeld vanaf zo’n €2.370 per jaar.

3. Japan

Ook aan de andere kant van de wereld kun je relatief goedkoop tandheelkunde studeren. Gelegen in Yushima Bunkyo-Ku is de Tokyo Medical and Dental University – een van de goedkoopste in het land met een jaarlijks collegegeld van zo’n €3.200 per jaar.

De universiteit is trots op afgestudeerde wetenschappers die intellectueel nieuwsgierig zijn in hun poging om nieuwe informatie over reeds bestaande procedures te zoeken en nieuwe te vinden. De faculteit Tandheelkunde van de Tokyo Medical and Dental University staat daarmee op de zesde plaats in de wereld en is de eerste in Japan volgens de QS World University Rankings 2022.

4. Nederland

Nederland heeft een van de beste tandheelkundige opleidingen ter wereld in huis. De Faculteit der Tandheelkunde aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) staat op nummer twee in de QS World University Rankings voor tandheelkunde.

En het is dus ook een van de goedkoopste opleidingen tandheelkunde ter wereld. Een buitenlandse student aan de ACTA betaalt gemiddeld tussen de €8.200 en €9.130 per jaar. Natuurlijk betaal je als Nederlandse student normaal gesproken gewoon het collegegeld van €2.209 per jaar. Waarom zou je eigenlijk weggaan?

5. Puerto Rico

Hoewel het geen gebruikelijke keuze is, is Puerto Rico de thuisbasis van een van de best gerangschikte tandheelkundige universiteiten ter wereld. De University of Puerto Rico School of Dental Medicine is de enige tandheelkundige school in Puerto Rico. Het is gelegen aan de Universiteit van Puerto Rico, Medical Sciences Campus in San Juan.

Geaccrediteerd door de American Dental Association, biedt de School of Dental Medicine van de universiteit een Advanced Placement Program voor internationaal opgeleide tandartsen en na voltooiing zullen ze een doctoraat in de tandheelkundige geneeskunde behalen.

Deze universiteit verwelkomt al ongeveer 40 jaar studenten en de kosten zijn veel lager dan die van andere tandheelkundescholen. Behalve dat het de oudste en grootste universiteit van het land is, is het ook de goedkoopste. Het schoolgeld dat door de universiteit in rekening wordt gebracht voor internationale studenten ligt ongeveer tussen de €9.750 en €12.00 per jaar.

Kijk naar meer dan kosten
Natuurlijk is het belangrijk dat je je opleiding kunt betalen. Zeker als je in het buitenland wilt studeren. Maar laat je studiekeuze niet alleen maar afhangen van de kosten. Kijk bijvoorbeeld ook wat jij een fijne plek vindt om te studeren, waar ze interessante masters aanbieden, of waar ze bijzondere studiefaciliteiten hebben. Kies wat bij jou past, dan maak je de juiste keuze!

Bron:
Study International

Lees meer over: Carrière, Thema A-Z