Het voorkomen van verkleuring bij gebleekte tanden

rode wijn

Een nieuw onderzoek heeft de effectiviteit van verschillende tandoppervlak behandelingen bestudeerd, om vervolgens te kijken of de wachttijd van het consumeren van rode wijn na bleken
effect heeft op de kleur van de tanden.

Kleuraantasting

Gebleekt glazuur is gevoeliger voor verkleuring dan ongebleekt glazuur, met name vlak na het bleekproces. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat oppervlakkige ruwheid groter is na het bleken, waardoor vlekken eerder zichtbaar zijn vanwege kleurstof adhesie, door gekleurd voedsel of drinken. De pH gel die bij bleekmethodes wordt gebruikt zou nog wel eens de oorzaak kunnen zijn dat vlekken eerder ontstaan op gebleekte dan op ongebleekte tanden.

Onderzoek

Voor het onderzoek werden 100 gebleekte tanden in een laboratorium onderzocht, waarvan van elk eerst de kleur werd bekeken met een digitale spectrofotometer. Vervolgens werd elke tand gebleekt met 35% hydrogeen peroxide met 18 druppels van hydrogeen peroxide en zes druppels verdikkingsmiddel. Elke tand werd behandeld met drie 15 minuten durende sessies om zo een bleeksessie na te bootsen. Vervolgens werden de tanden gewassen en werd de kleur voor een tweede keer bekeken.

Vervolgens werden de tanden verdeeld in vijf verschillende behandelingsgroepen:

  1. Onderdompeling in neutraal kunstmatig speeksel voor 10 minuten
    2. Vier minuten in neutrale 2% sodium fluoride
    3. CPP-ACPF pasta voor drie minuten
    4. Twee spraytjes van reinigingsmiddel voor gebleekte tanden
    5. Polijsten met aluminium oxide-impregnated feltrum schijven

Rode wijn

Vervolgens werden alle tanden weer 10 seconden gereinigd, waarna de helft van de tanden in elke groep werd ondergedompeld in 25 milliliter rode wijn. De andere groep werd een uur later in rode wijn gedompeld. Alle tanden werden vervolgens met een tandenborstel schoongemaakt en tijdens het wachten bewaard in kunstmatig speeksel.

Resultaten

De resultaten toonden geen significant verschil in hoe groot de kans is dat tanden rode wijnvlekken krijgen na behandeling van het oppervlak in relatie tot de wachttijd van consumptie van de wijn.

De auteurs van de studie: “Uit deze studie kan worden geconcludeerd dat het niet noodzakelijk is om te wachten met het consumeren van gekleurde drankjes na een bleekbehandeling aangezien er geen positief effect op kleuraantasting werd bevonden. Andere studies beweerden dit echter wel voor direct na het bleken.”

Speeksel als bescherming

Hiermee suggereert de studie dat het speeksel als bescherming zou kunnen dienen voor het gebleekte enamel. Een gebrek in deze studie is het verschil tussen kunstmatig en natuurlijk speeksel.

Bronnen:
Researchgate
DrBicuspid

Lees meer over: Cosmetische tandheelkunde, Thema A-Z/