Tarieven voor gebitsprothesen van vijf Europese landen vergeleken

Tarieven voor gebitsprothesen

Het Institut der Deutschen Zahnärzte (IDZ) heeft de tarieven voor gebitsprothesen vergeleken in vijf Europese landen, te weten Denemarken, Duitsland, Nederland, Zwitserland en Hongarije. Er blijken aanzienlijke prijsverschillen tussen de onderzochte landen te bestaan.

Vijf verschillende behandelingen
Voor de prijsvergelijking is gekeken naar vijf verschillende behandelingen, die gangbaar zijn op het gebied van gebitsprothesen. Het ging hierbij om zowel tandheelkundige als tandtechnische behandelingen, namelijk het aanbrengen van een half-keramische kroon, een implantaat, een vol-keramische kroon, een frameprothese en een volledig kunstgebit in boven- en onderkaak.

Prijsvergelijking
De prijsvergelijking is gebaseerd op gedetailleerde prijsinformatie uit de verschillende landen. Voor Nederland was dit de Tariefbeschikking Tandheelkundige zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit.

Om de koopkracht van de verschillende landen met elkaar te vergelijken is de methode van koopkrachtpariteit (KKP) gebruikt.

Uitkomsten
Uit het onderzoek kwam naar voren dat er aanzienlijke prijsverschillen bestaan tussen de vijf onderzochte landen voor het aanbrengen van gebitsprothesen.

Hongarije is in alle opzichten het goedkoopste land wanneer je een prothese nodig hebt en Zwitserland bijna altijd het duurste.

Nederland is relatief goedkoop bij het aanbrengen van een kroon en een brug en bij het aanpassen van een volledig kunstgebit. Voor het aanbrengen van een frameprothese worden hier gemiddelde prijzen gerekend. Opvallend is de prijs voor het plaatsen van een implantaat in Nederland: dat is hier duurder dan in de andere onderzochte landen, zelfs duurder dan in Zwitserland!

Geïndexeerde prijsvergelijking (D=100) na omrekening in koopkrachtpariteit
 Totaalprijs

(honorarium plus materiaal- en laboratoriumkosten)

DKDENLCHHU
Half-keramische kroon (element 21)1091009415659
Implantaat (regio 11)8110011811541
Vol-keramische kroon (element 45 tot 47)951007710551
Frameprothese12410011717957
Volledig kunstgebit in boven- en onderkaak811008918052

Bron:
Ww3.idz-koeln.de

 

Lees meer over: Tarieven, Thema A-Z