Elektrische tandenborstel meest effectieve borstel tegen tandplak

Elektrische tandenborstel meest effectieve borstel tegen tandplak

Als je een patiënt een tandenborstel aanbeveelt, zou dit een elektrisch model moeten zijn volgens een review in het International Journal of Dental Hygiene. Onderzoekers van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA) beoordeelden de gegevens van 28 studies.

Poetsen tegen tandplak

Het is van cruciaal belang dat patiënten de hoeveelheid gingivitis-veroorzakende tandplak in hun mond verminderen. Tandenpoetsen is de beproefde strategie om gingivitis en andere tandziekten te voorkomen. Patiënten kunnen dit doen met een handtandenborstel of een elektrische tandenborstel.

Elektrische borstel is effectiever

Over het algemeen is de conclusie dat een elektrische tandenborstel effectiever is dan een handmatige bij het verminderen van tandplak, gingivitis en bloedingen. Er is echter geen consensus over welk type borstel het werk het beste doet. Dit komt met name doordat er steeds nieuwe soorten borstels met nieuwe technologie op de markt komen.

Oscillerend-roterend versus sonisch

Om de effectiviteit van oscillerend-roterende en sonische elektrische tandenborstels te bepalen vergeleken met handtandenborstels hebben onderzoekers van het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam (ACTA) de gegevens van 28 studies beoordeeld. De onderzoeken vergeleken de werkzaamheid van de tandenborstels op het verwijderen van tandplak na een enkele poetsbeurt bij gezonde volwassen patiënten.

Elektrisch inderdaad beter dan handmatig

De groep vond een statistisch significant verschil in de gemiddelde score na het poetsen bij het vergelijken van OR elektrische tandenborstels en handtandenborstels. Dit ondersteunt de aanbeveling om een elektrische tandborstel te gebruiken in plaats van een handtandenborstel.

OR- iets beter dan HSF-tandenborstel

Ook was er een significant verschil in de verandering in plaquescore tussen het gebruik van een OR tandenborstel vergeleken met een HFS type. Hoewel het verschil klein is, lijkt een oscillerend-roterende elektrische tandenborstel, die snel heen en weer draait om tandplak los te maken, iets beter te werken dan de sonische versie, die trillingstechnologie gebruikt.

Niet het beste voor elke patiënt

Hoewel elektrische tandenborstels tandplak beter kunnen verwijderen zijn ze misschien niet de beste optie voor alle patiënten, merkten de auteurs op. Aanbevelingen mogen niet uitsluitend gebaseerd zijn op de werkzaamheid van plaqueverwijdering. Andere factoren, zoals kosten, moeten ook worden overwogen, waarschuwden ze.

Mogelijk taalvooroordeel

Beperkingen van het onderzoek omvatten het beperken van publicaties tot die in het Engels. Deze voorwaarde heeft mogelijk een taalvooroordeel geïntroduceerd, schreven de auteurs. Desalniettemin ondersteunt de recensie “de aanbeveling om een elektrische tandenborstel te gebruiken voor dagelijkse tandplakverwijdering”, schreven de onderzoekers.

Bron:
International Journal of Dental Hygiene

 

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z