Evaluatie Nederlands preventieprogramma op scholen in Dominicaanse Republiek gepubliceerd

Nederlandse vrijwilligers helpen sinds 2008 met de stichting Bocas Sanas Hollanda Maimón de mondgezondheid te verbeteren van schooljeugd in de Dominicaanse Republiek. Een artikel over dit project werd onlangs geplaatst in de wetenschappelijke uitgave van Biomedical.

Het artikel beschrijft verscheidene observaties en dataregistratie van het twee weken durende programma voor mondgezondheid en hygiëne van de Stichting Bocas Sanas Holanda-Maimón (BSHM) op scholen in de Dominicaanse Republiek. In februari 2020 werden 225 basisschoolkinderen rondom Puerto Plata – een stad in een arme regio – gescreend en behandeld door het BSHM 2020-team. Bovendien kregen alle kinderen van de bezochte scholen, evenals de leerkrachten, voorlichting over mondgezondheid. Indien nodig werden sommigen behandeld.

Interventie op maat

Uit de observaties kwam naar voren dat de voorlichting en het tandenpoetsen op de scholen niet alleen gewaardeerd werden, maar dat het ook impact had en effectief was. Dit evaluatierapport illustreert dat het belangrijk is dat interventies, die gericht zijn op mondgezondheidsbevordering en preventie van mondziekten, voor elke schoolcontext op maat moeten worden ontworpen. Afstemming met de leerkrachten en schoolomstandigheden zijn bepalend in het wel of niet slagen van het programma. Duidelijk werd dat interprofessionele ondersteuning nodig en voorwaardelijk was, om een ​​optimale werkalliantie voor deze mondgezondheidsinterventie te ontwikkelen tussen de leerkrachten en de BSHM-vrijwilligers.

Vervolg

Op basis van deze observaties en interpretaties zal de huidige aanpak van BSHM specifiek worden afgestemd en aangepast, vooral met betrekking tot het verwijzen voor verdere curatieve tandheelkundige zorg van de kinderen en hun ouders naar de klinieken CEPREDIMA in Maimón, naar de NGO Stichting Clinicas Odotologicas Sonrisas of idealiter, naar het Centro Sanitario, een overheidsinstelling die medische en tandheelkundige zorg verleent en waar gespecialiseerde kindertandartsen werken.

Onderzoeker Yvonne Buunk-Werkhoven: “BSHM wil vanaf nu meer inzetten op samenwerking met instanties op lokaal niveau. Echter, de coronacrisis zal natuurlijk ook een ander licht schijnen op hoe nu verder in het algemeen. BSHM heeft veel materialen, die normalitair door de stichting worden gebruikt, gedoneerd aan de clinics, het bejaardenhuis en enkele scholen in en rond Puerto Plata.”

Bron:

Self-Perceived Behavior and Process Evaluation of Bocas Sanas Holanda-Maimón (BSHM, 2020): From the Past to the Future. Burrekers SY, Doorman-Vasquez MC, Faes-Siebgens MJCM, Pascual RA, Buunk-Werkhoven YAB.
Biomed J Sci & Tech Res 26(5)-2020. BJSTR. MS.ID.004422

Lees ook:
Nederlandse vrijwilligers helpen mondzorg schoolkinderen in Dominicaanse Republiek

Mondgezondheid bij schooljeugd in Dominicaanse Republiek beter door Nederlands preventieprogramma

 

 

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z/