IGZ checkt mondzorgpraktijken op voldoen aan regels röntgenfoto’s

Rontgenfoto's mondzorg

Inspecteurs van de IGZ gaan in de komende maanden mondzorgpraktijken controleren op het voldoen aan de normen om röntgenfoto’s te maken. Dit maakte de inspectie bekend.

Toetsingskader
In het toetsingskader ‘werken met radiologie in de mondzorg’ is opgenomen waar de inspecteurs naar kijken. De rapporten van de inspectie zullen openbaar gemaakt worden.

7 tot 9 miljoen röntgenfoto’s in mondzorg
De IGZ geeft aan dat er in de mondzorg jaarlijks 7 tot 9 miljoen röntgenfoto’s worden gemaakt. Voor het maken van röntgenfoto’s moeten praktijken voldoen aan de Kernenergiewet, het Besluit Stralingsbescherming en de richtlijn Stralingsbescherming van de KNMT.

Prioriteit
De IGZ zegt dat uit toezicht blijkt dat niet alle tandartsen die röntgenfoto’s maken de vereiste scholing hebben gevolgd en aan de andere eisen hiervoor voldoen. De inspectie heeft het onderwerp röntgenfoto’s daarom prioriteit gegeven bij inspecties.

Meer openbaar
Op 1 januari 2018 gaat de aangepaste Gezondheidswet in werking. Door een wijziging in deze wet zal de IGZ steeds meer toezichtsgegevens openbaar maken via de IGZ website.

Lees meer over: Inspectie, Thema A-Z