Kan deze app helpen de verspreiding van COVID-19 in te perken?

Een app die bruxisme en TMD in de gaten houdt

De app ‘Private Kit: Safe Paths’ werd ontwikkeld door MIT om gebruikers te laten weten wanneer ze het pad hebben gekruist met een coronapatiënt.

Het idee is simpel: de app houdt bij waar je bent geweest en combineert die data met data van regeringen, organen zoals de Wereldgezondheidsorganisatie en andere gebruikers. Heb je het pad gekruist met iemand die geïnfecteerd is met COVID-19, of heb je een bekende brandhaard bezocht? Dan krijg je een melding en krijg je de keuze om jouw data te delen met andere partijen.

Op deze manier kunnen regeringen en organisaties gerichter testen en isoleren. Dit is effectiever dan complete landen of steden ion lockdown plaatsen, aldus Ramesh Raskar, leidinggevende van het team dat de app ontwikkelde aan het MIT Media Lab.

Privacy

De olifant in de kamer tijdens het ontwikkelen van deze app was natuurlijk de privacy van de gebruikers. Niet op de laatste plaats vanwege de sociale stigmatisering waar patiënten mee te maken krijgen. Daarom hebben de onderzoekers aan MIT en Harvard en softwareontwikkelaars van Facebook en Uber (die hier aan hun vrije tijd aan werkten), privacy voorop gesteld bij het ontwikkelen van Private Kit: Safe Paths.

De ontwikkelaars blijven de privacy-zorgen uit de weg door gebruik te maken van versleutelde locatie-data en een gecentraliseerd telefoonnetwerk. Op die manier is de locatie-data niet terug te leiden tot een persoon, zelfs wanneer een gebruiker ervoor kiest zijn of haar data te delen. Bovendien is de app ‘open-source’, wat betekent dat in theorie iedereen de techniek van de app kan inzien en er achter kan komen hoe de app precies werkt.

Massaal gebruik

De ontwikkelaars geven wel een voetnoot bij hun app: deze heeft alleen effect als deze massaal gebruikt wordt. China en Zuid-Korea wisten met vergelijkbare technologie de virusuitbraak effectief in te dammen. Nu geven de privacywetten in Azië overheden een stuk meer ruimte om de data van inwoners voor dit soort doeleinden te gebruiken. In de meeste westerse landen moet daar nadrukkelijk toestemming voor gevraagd worden. Maar, als genoeg mensen Private Kit: Safe Paths downloaden zou het een handig middel kunnen zijn om verdere verspreiding van COVID-19 te minimaliseren.

Bron:
MIT Technology Review

Lees meer over: Corona, Thema A-Z/