Artsen ervaren knelpunten bij gebruik van de meldcode

De meeste artsen kennen en waarderen de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, maar ervaren belemmeringen bij het gebruik.

Onderzoek
Uit een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) blijkt dat 83 procent van de 1069 ondervraagde artsen bekend is met het feit dat er een wettelijke verplichting is om met de meldcode te werken. De meeste artsen vinden dat de meldcode voor duidelijkheid zorgt en de drempel om actie te ondernemen verlaagt.

Belemmeringen
Artsen zijn bang om de vertrouwensrelatie met ouders van het kind te schaden. Ze hebben daarom behoefte aan training in geschikte gesprekstechnieken. Een ander knelpunt is het onderscheid tussen advies vragen en het doen van een melding bij Veilig Thuis (VT). Niet alle artsen weten dat het mogelijk is advies te vragen, zonder persoonsgegevens van de patiënt te verstrekken. Ook missen de artsen een terugkoppeling van VT wat er met de melding is gedaan.

Kindcheck
De kindcheck, een nieuw onderdeel van de meldcode, is nog relatief onbekend. De kindcheck houdt in dat hulpverle-ners van volwassenen met ernstige problemen nagaan of zij kinderen hebben. Doel van de kindcheck is om meer kin-deren in beeld te brengen die ernstig risico lopen mishandeld of verwaarloosd te worden.

Bron: medischcontact.artsennet.nl

Lees meer over: Kindertandheelkunde, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *