Dreiging tandartsentekort in Verenigd Koninkrijk door Brexit

Dreiging tandartsentekort in Verenigd Koninkrijk door Brexit

Het is nog steeds onduidelijk of Europees gekwalificeerde tandartsen na de Brexit zullen worden erkend in het Verenigd Koninkrijk. Mocht dit niet het geval zijn dan overwegen veel tandartsen om het Verenigd Koninkrijk te verlaten, zo bleek uit een peiling.

Terug verhuizen naar land van herkomst

Uit een recent rapport van de General Dental Council (GDC) is gebleken dat ongeveer een derde van de immigranten overweegt om Engeland te verlaten na de Brexit. Veel van de respondenten in de studie zeiden dat ze in het geval dat hun kwalificatie niet meer geldig zou zijn terug zouden verhuizen naar hun land van herkomst of naar een ander Engelstalig land, desondanks het feit dat het niet makkelijk is om in deze landen een baan te vinden.

Behouden erkenning EU kwalificaties

Uit het rapport bleek echter ook dat veel van hen wel in het Verenigd Koninkrijk zouden willen blijven op het moment dat hun kwalificatie wel erkend zou blijven worden. Op het moment dat het Verenigd Koninkrijk geen tal aan tandartsen wil verliezen is het voor hun dan ook raadzaam om actief op zoek te gaan naar een verordening voor EU-immigrantentandartsen of – kwalificaties.

Negatief effect Brexit

Van de in totaal 2500 ondervraagde tandartsen verwacht 75 procent dat de Brexit een negatief effect zal hebben op de tandheelkunde in het Verenigd Koninkrijk. Ook verwachtte de meerderheid dat er door de Brexit een tekort aan tandartsen zal ontstaan.

Bron:
Dentistry.co.uk

 

 

Lees meer over: Markttrends, Thema A-Z/