Bénédicte Ficq gaat door met strijd tegen tabaksindustrie

Bénédicte Ficq gaat door met strijd tegen tabaksindustrie

Ondanks het besluit van het gerechtshof om de tabaksindustrie niet te vervolgen, houdt voor Bénédicte Ficq, advocate en uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke vrouwen van 2018, de strijd niet op. Volgens haar is het voor het gerechtshof in Den Haag niet een kwestie van niet willen, maar van niet kunnen.

Geen vervolging tabaksproducenten

Begin december heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald dat het Openbaar Ministerie geen strafrechtelijke vervolging hoeft in te stellen tegen de tabaksindustrie, mits de tabaksproducenten zich houden aan de nationale en Europese regels. Pas als dit niet wordt gedaan kunnen sigaretten als illegale producten worden beschouwd. Als er aan de regels wordt gehouden is er geen sprake van strafbaar gedrag.

Verslaving en mishandeling door sigaretten

Advocate Bénédicte Ficq is als sinds 2016 in strijd tegen de tabaksindustrie, toen zij onder andere namens longkankerpatiënte Annemarie van Veen aangifte deed tegen de vier grootste tabaksproducenten in Nederland. Volgens haar hebben deze sigaretten namelijk bewust verslavend gemaakt, waarmee zij zodoende zware mishandeling, zelfs met gevolgen tot dood, met zich meebrengen.

Volgens hof geen strafbaar gedrag

Desondanks betekenen verslaving en de gezondheidsrisico’s van sigaretten volgens het gerechtshof niet dat er sprake is van strafbaar gedrag. De tabaksproducenten houden zich namelijk aan de nationale en Europese regels, door bijvoorbeeld ventilatiegaatjes toe te voegen in het filter van de sigaret. Daarnaast is het al lange tijd bekend dat er kankerverwekkende stoffen in sigaretten worden verwerkt, wat eerder geen reden tot vervolging was.

Mogelijk vervolg strijd tegen tabaksindustrie

Er is op dit moment geen beroep mogelijk tegen de beslissing van het hof. Wat Ficq betreft is de strijd echter nog niet gestreden. In een persconferentie constateerde zij: ‘Dat het hof vindt dat sigarettenproducenten willens en wetens verslavende, ziekmakende, dodelijke producten op de markt brengen, uitsluitend uit winstbejag. Het zijn exact deze overwegingen die we altijd terug zien in grote drugszaken. Het hof stelt de grote sigarettenfabrikanten hiermee op één lijn met grote drugsproducenten en importeurs.’ Op het moment dat er een nieuw feit rondom de schadelijkheid van sigaretten naar boven komt zou er daarom volgens Ficq bijvoorbeeld een nieuwe procedure kunnen worden gestart.

Bron: Skipr, RTL, Sick of smokings

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z/