Gebitsproblemen aan top van wereldwijde gezondheidsproblemen mannen en vrouwen

Gebitsproblemen aan top van wereldwijde gezondheidsproblemen mannen en vrouwen

Uit een nieuw rapport is gebleken dat gebitsproblemen een van de grootste oorzaken van niet-fataal gezondheidsverlies bij zowel mannen als vrouwen zijn. In 2017 werden er bijna 3,5 miljard meldingen van gebitsproblemen gemaakt, variërend van cariës tot parodontitis tot tandverlies. Na aandoeningen in de mond kwamen hoofdpijnproblemen en tuberculose het vaakst voor.

Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study 1990 – 2017

In de Global Burden of Diseases, Injuries, and Risk Factors Study 2017 (GBD 2017) werd gekeken naar 354 verschillende problemen in 195 verschillende landen en gebieden naar incidentie, prevalentie en naar hoelang mensen ergens last van hadden, voor de periode tussen 1990 en 2017. Dit werd gedaan door een analyse van bijna 70.000 verschillende databronnen, variërend van literatuurstudies tot verzekeringsclaims en patiëntgegevens.

Niet-fatale oorzaken gezondheidsverlies

Twee van de drie meest voorkomende niet-fatale oorzaken van gezondheidsverlies zijn hetzelfde voor mannen en vrouwen. Voor vrouwen zijn de meest prevalente oorzaken gebitsproblemen, hoofdpijnproblemen en hemoglobinopathieën en hemolytische anemieën. Voor mannen bleken dit ook gebitsproblemen en hoofdpijnproblemen, met tuberculose op een derde plek.

Zichtbare verbetering in gebitsproblemen

Op parodontitis na bleken alle overige gebitsproblemen in 2017 te zijn verbeterd ten opzichte van 1990. De volgende tabel laat dit zien:

Gebitsproblemen aan top van wereldwijde gezondheidsproblemen mannen en vrouwen

Verschil in data per oorzaak

De auteurs van de studie gaven zelf aan dat met een onderzoek van deze grote hoeveelheid aan data een aantal limitaties komen kijken. Zo zijn onder andere een aantal van de oorzaken sterk gebaseerd op klinische data, bij gebrek aan overige bronnen, waar dit voor andere oorzaken niet per se het geval is. Hierdoor kan een selectiebias ontstaan. De onderzoekers hebben geprobeerd dit te compenseren door representatieve studies als een referentiegroep te gebruiken.

Gezondheidsongelijkheid

Ook merkten de auteurs op dat de grote verschillen in toegang tot zorgen, economische ongelijkheid en het gebrek aan een balans in risicofactoren het gezondheidssystemen erg lastig maken om iedereen in gelijke zorg te kunnen voorzien. Door het gebrek aan (bronnen voor) goede gezondheidssystemen is het erg lastig om dit gebrek aan gezondheidsgelijkheid te overkomen.

Bron:
Healthdata.org

Lees meer over: Medisch | Tandheelkundig, Thema A-Z