Handtandenborstel vs. elektrische tandenborstel: verschil in schoonheid gebit

Handtandenborstel vs. elektrische tandenborstel: verschil in schoonheid gebit

In een nieuw onderzoek is gekeken naar het verschil in de schoonheid van gebit tussen poetsen met een handtandenborstel en een elektrische tandenborstel. Hieruit bleek dat het resultaat misschien niet altijd alleen afhangt van het type tandenborstel.

Algehele schoonheid gebit

Waldemar Petker en zijn team van onderzoekers van het Institute of Medical Psychology aan de Justus Liebig University Giessen in Giessen (Duitsland) zagen dat veel volwassenen last hebben van tandplak, desondanks de moeite die zij stoppen in het poetsen van hun gebit. Daarnaast merkten zij dat veel studies die handtandenborstels vergelijken met elektrische tandenborstels hierbij met name kijken naar het effect op tandplak. Petker en zijn team besloten daarom om ook de twee borstels te vergelijken, maar daarbij te kijken naar de algehele schoonheid van het gebit.

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden 115 universiteitsstudenten, tussen de 18 en 30 jaar oud, gefilmd terwijl zij hun tanden poetsten. 60 van hun gebruikten een handtandenborstel, 55 een elektrische tandenborstel. Elk van hun werd gevraagd om zes maanden lang zo goed mogelijk te poetsen.

Gebitsanalyse

Een tandarts keek zowel voor als direct na het poetsen naar het tandplakgehalte bij de deelnemers. Hierbij werd ook gekeken naar eventuele bloedingen in het tandvlees, recessies, parodontale pocket dieptes en de algehele status van het gebit. Vervolgens werd de video geanalyseerd waarbij de focus met name werd gelegd op de duur van het poetsen, de kanten waar wordt gepoetst, en het gebruik van interproximale reinigingsmiddelen.

Geen duidelijk verschil

De onderzoekers vonden geen verschillen in tandplak voor en na het poetsen, klinische parameters en duur van het poetsen tussen de groepen. Na het poetsen was bij beide groepen tandplak te vinden bij ongeveer 40% van het gebit. De conclusie van deze studie luidt daarmee dat het voor de algehele schoonheid van het gebit niet per se uitmaakt of er met de hand of elektrisch wordt gepoetst.

Bron:
BMC Oral Health 

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z/