High-tech tandenborstel om tieners beter te laten poetsen

High-tech tandenborstel om tieners beter te laten poetsen

In een recent onderzoek werd gekeken naar hoe jongvolwassenen gestimuleerd kunnen worden om langer en effectiever hun tanden te poetsen. Het bleek dat het gebruik van een interactieve tandenborstel die met een smartphone verbonden wordt, goed kan helpen met het verbeteren van de mondgezondheidsroutine en het verminderen van tandplak.

Vergelijking tandplak

Dr. Christina Erbe, een orthodontist aan het medisch centrum van de Johannes Gutenberg University in Mainz in Duitsland, merkte het probleem op dat veel tieners hun tanden niet goed poetsen. Een van de gevolgen hiervan is meer tandplak in de mond. Erbe besloot daarom om jongeren te onderzoeken die of werden gevraagd met een normale, of met een interactieve tandenborstel, te poetsen, om vervolgens de niveaus van tandplak in hun monden te vergelijken.

Interactieve vs. handmatige tandenborstel

De interactieve tandenborstel die voor het onderzoekt werd gebruikt was de Oral-B Professional Care 6000 van Procter & Gamble. De tandenborstel geeft onder andere feedback tijdens het poetsen over de gebruikte kracht en duur van de poetssessie. Daarnaast geeft de borstel tips over aan welke gebieden van het gebit meer aandacht moet worden besteed. Deze groep ontving ook een Samsung Galaxy S3 smartphone met de Oral-B app erop geïnstalleerd.

Het onderzoek

Zestig deelnemers tussen de 13 en 17 jaar oud werden verdeeld in twee groepen. De ene helft gebruikte de elektrische Oral-B Professional Care 6000 borstel, en de andere helft gebruikte een zachte handtandenborstel, de Oral-B Indicator 35, om hun tanden te poetsen. Voorafgaand aan de studie werden alle deelnemers gescreend op het tandplak in hun mond. Daarnaast werden ze gevraagd om tweemaal per dag voor twee minuten hun tanden te poetsen, op de manier zoals ze dit normaal gesproken ook zouden doen. Ook werd iedereen gevraagd om voor 10 extra seconden op een specifiek gebied in de mond te focussen, en hier dus extra te poetsen. Dit werd verteld aan de handmatige tandenborstel groep, en via de app aan de high-tech borstel groep.

Effectiever poetsen door interactieve tandenborstel

Het gebit van alle deelnemers werd twee weken later bestudeerd. Bij de groep die gedurende hun tanden poetsten met de handtandenborstel waren de niveaus van tandplak gemiddeld omlaag gegaan met 1,7%. Bij de groep die poetste met de interactieve tandenborstel was dit echter maar liefst 34%. Een zeer significant verschil. Het tandplak in de focus gebieden bleek significant verminderd te zijn voor beide groepen, met wel een duidelijk groter verschil voor de interactieve tandenborstel groep. Ook de gemiddelde poetstijd was sterk hoger geworden voor de interactieve groep (108,6 vs 143,5 seconden), terwijl dit voor de handtandenborstel groep ongeveer gelijk bleef (119,2 vs 118,4 seconden).

Een tekortkoming van dit onderzoek is dat de gemiddelde poetstijd voorafgaand aan het onderzoek al 113,9 seconden was, wat een stuk hoger is dan de normale gemiddelde duur van slechts een minuut of minder. Desondanks toont deze studie duidelijk aan dat het gebruik van een interactieve, high-tech tandenborstel jongeren sterk kan stimuleren om beter en efficiënter hun tanden te poetsen.

Bron:
BMC Oral Health 

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z/