Niet elke kindertandpasta is goed, aldus Duitse test

Kindertandpasta

Vanaf het moment dat kinderen tanden krijgen is het belangrijk om ze goed te verzorgen. Speciale soorten tandpasta’s kunnen hierbij helpen. Het Duitse consumententijdschrift Öko-Test heeft kindertandpasta voor melktanden en juniortandpasta voor de jaren na de eerste tandwisseling getest.

Test op fluoride, informatie en verontreiniging

Is elke tandpasta even goed voor de kindertanden? Volgens de onderzoekers van het tijdschrift niet. Ze legden tijdens hun test de nadruk op het fluoridegehalte omdat dit als de belangrijkste remedie voor tandbederf wordt beschouwd. Er mocht ook weer niet te veel fluoride in kindertandpasta zitten om fluorose te voorkomen.
Daarnaast werd veel waarde gehecht aan de informatie die op de verpakking stond. Zo moest er correcte informatie over dosering en toepassing op te vinden zijn. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat er geen verontreinigende stoffen als zware metalen en slijmvliesirriterende schuimmiddelen in het product zitten.
In totaal zijn 65 producten getest. Hiervan werden er 38 beoordeeld met “goed” of “zeer goed”. Een op de vijf tandpasta’s kwam echter “onvoldoende” of “slecht” uit de test. Hiervan zijn er 11 voor melktanden en 2 voor kinderen.

De informatievoorziening op de verpakking moet beter

De grootste oorzaak voor onvoldoendes is de informatievoorziening op de verpakking van melktandenproducten. Volgens Öko-Test moeten fabrikanten consumenten erop wijzen dat kinderen op een andere manier fluoride moeten gebruiken wanneer het niet in de tandpasta zit. Fluoridetandpasta’s moeten juist waarschuwen dat kinderen geen extra fluoride binnenkrijgen.

Niet alle merken zijn in Nederland verkrijgbaar

Niet alle geteste tandpasta’s zijn verkrijgbaar in Nederland. Van degene die wel hier te koop zijn, kwam het merk Dentalux als zijnde “zeer goed” uit de test. Ditzelfde geldt voor Dontodent, Elmex Junior, tandpasta’s van de Aldi, Gum Junior en Odol-Med. Theramed junior presteert niet altijd even goed.
Sensodyne scoort maar “bevredigend”, net als Weleda kindertandpasta. Zendium Kids 1-6 krijgt zelfs “ontoereikend” toebedeeld omdat er foute ingrediënten inzitten als zink en PEG-derivaten. Daarnaast is de dosering onvoldoende en is er geen fluoridedosesindicatie. De meeste slechte scores kunnen echter sterk verbeterd worden als de producenten gewoon iets meer informatie op de verpakking zetten.

Bron:
Öko-Test

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z/