Rode bieten beschermen tegen tandbederf

bieten

Een studie van de Fachhochschule in Wels, Oostenrijk, laat zien dat de consumptie van bietensap de groei van tandbedervende bacteriën remt.

Tandbederf
Negentig procent van de Westerse bevolking wordt getroffen door tandbederf en de verwoestende gevolgen hiervan, die zich niet beperken tot enkel de mondgezondheid.

Bieten zijn de oplossing
Voor de studie hebben onderzoekers aan 46 proefpersonen nitraatrijk bietensap of een placebo toegediend, gedurende een periode van vier weken. Het nitraatgehalte van een rode biet wordt geabsorbeerd door het spijsverteringsstelsel en komt dan terecht in ons speeksel. Van speeksel wordt het door de natuurlijke orale flora weer omgezet naar nitriet. Nitriet bestrijdt en minimaliseert op zijn beurt de bacteriën die tandbederf veroorzaken weer. Ook groene bladgroenten blijken goede bronnen te zijn van dit nitraat.

Nitraat tegen ziektes
Josef Voglsam, CEO van de Oostenrijkse biologische vruchtensappenfabrikant Fitrabbit, doet sinds enige jaren uitgebreid onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van groenten en fruit. “De grootste besmettelijke ziekte in de wereld kan worden geminimaliseerd door het eten van nitraat-bevattende voedingsmiddelen”, zegt Voglsam.

Drankje tegen tandbederf
Voglsam: “Wij waren ook onder de indruk van de resultaten van de studie. Deze bevindingen hebben geleid tot de ontwikkeling van ’s werelds eerste organische drankje dat bescherming biedt tegen tandbederf.” Zelfs achtentwintig dagen na het drinken van nitraat-houdend bietensap kon het effect nog worden gedetecteerd in het speeksel van de proefpersonen.

Speekseltesten
In samenwerking met een Amerikaans bedrijf is hiervoor een speekseltest ontwikkeld die het tandbederfremmende effect van rode biet detecteert. De pH-waarde in de mond werd gemeten tijdens de studie. Deze geeft de zuurwaarde in het speeksel aan. Een lagere pH-waarde betekent meer zuur-producerende bacteriën in de mond. Met de inname van bietensap wordt dit verhoogd, wat een bevestiging is voor de minimalisering van tandbederf.

Bron: Science direct

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid