Invloed voeding op parodontale gezondheid

Voeding

Met een verantwoord dieet kunnen ontstekingsreacties in het lichaam worden verminderd. Uit kleinschalig onderzoek blijkt dat een anti-inflammatoire dieet ook effect heeft op de parodontale gezondheid.

Verband
Hoewel meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat parodontale gezondheid kan worden verbeterd door vermindering van koolhydraten en een extra inname van omega-3 vetzuren, vitamine C, vitamine D, antioxidanten en vezels is er aanzienlijk gebrek aan dieet-interventionele studies in een gerandomiseerde gecontroleerde setting. Om deze reden wilden de onderzoekers een pilot-studie opzetten om het verband tussen tussen een anti-inflammatoire voeding en parodontale gezondheid verder te kunnen onderzoeken.

Onderzoek
15 deelnemers hebben meegedaan aan het huidig onderzoek. Tien deelnemers gingen gedurende zes weken op een koolhydraatarm en anti-inflammatoire dieet. De overige vijf deelnemers hielden hun normale eetpatroon aan. Na vier weken was bij de experimentele groep de parodontale gezondheid aanzienlijk verbeterd in vergelijking met de groep die hun dieet niet veranderden. Door koolhydraatinname te verminderen was er verbetering in de gingiva-index, en verminderde de bloedingsneiging van de gingiva.

Meer onderzoek
“Een dieet met weinig koolhydraten, maar rijk aan omega-3 vetzuren, vitamine C en D, antioxidanten en vezels vermindert parodontitis”, concluderen de onderzoekers. De auteurs hopen dat in de toekomst afzonderlijke componenten van een anti-inflammatoire dieet worden onderzocht om te kijken of bepaalde aspecten een grotere impact hebben op parodontale gezondheid dan anderen.

Bron:
VHL Regional Portal

 

Lees meer over: Kennis, Onderzoek, Parodontologie, Thema A-Z, Voeding en mondgezondheid