Zwangere vrouwen hebben veel kans op gingivitis

Zwangere vrouwen hebben veel kans op gingivitis

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat zwangere vrouwen veel kans hebben op matige tot zeer ernstige gingivitis. Regelmatige hulp om een goede mondgezondheid te behouden zou kunnen helpen om nadelige uitkomsten van de zwangerschap te voorkomen. Het onderzoek werd gepresenteerd op de International Association voor Dental Research (IADR) meeting in Seoul, Zuid-Korea.

Verschillende factoren
Tussen de 40 en 80 procent van alle 600 onderzochte zwangere vrouwen had gingivitis. De vrouwen waren tussen de acht en 24 weken zwanger. Er werd ook bestudeerd of leeftijd, studiegebied en/of demografische factoren hier nog effect op hebben.

Leeftijd speelt rol
Studiegebied en leeftijd op het moment van zwangerschap bleken een rol te spelen. Zo bleken jongere vrouwen meer kans te hebben om gingivitis op te lopen. Daarentegen zijn oudere vrouwen juist gevoeliger voor parodontale ziektes.

Zwangerschapsduur
Zwangerschapsduur en etniciteit speelt geen rol bij kans op gingivitis, zo bleek. Of iemand acht of 24 weken zwanger was maakte geen significant verschil.

Oplettendheid voor tandartsen
Hoofdonderzoeker Michael Reddy wil alle tandartsen erop wijzen om op de hoede te zijn voor de kansen op gingivitis bij zwangerschap. “Zwangerschapsgingivitis is niet per sé onschadelijk, en een ingreep kan noodzakelijk zijn voor de gezondheid van moeder en kind.”, aldus Dr. Reddy.

Bron: EurekAlert

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z