Netflix documentaire Root Cause zaait onterecht paniek over wortelkanaalbehandelingen

Netflix documentaire Root Cause zaait onterecht paniek over wortelkanaalbehandelingen

De Australische documentaire Root Cause op Netflix verspreidt angst en desinformatie omtrent wortelkanaalbehandelingen. Meerdere tandheelkundige verenigingen sloegen alarm hierover in een brief.

Wortelkanaalbehandeling

De documentaire betreft de 10-jarige zoektocht van Frazer Bailey naar de aanleiding van zijn aanhoudende ziekten. In de documentaire komt Bailey tot de conclusie dat dit alles het gevolg is van een wortelkanaalbehandeling die hij op jonge leeftijd onderging. Bailey kampte met ziekten als kanker, hartkwalen, depressie, en meer. Aangemoedigd door ‘holistische tandartsen’, trok hij zijn conclusie.

Trekken in plaats van behandelen

Medici waarschuwen echter tegen de documentaire. Netflix, Amazon en Vimeo verspreiden naast het verhaal van Bailey tevens angst en desinformatie onder een wereldwijd publiek. De docu beweert namelijk dat het trekken van tanden beter is voor mensen dan het behandelen hiervan.

Onjuiste resultaten

In een brief schreven de American Dental Association, American Association of Dental Research en American Association of Endodontists over de gevolgen hiervan. Zij dragen namelijk aan dat de conclusie van Bailey gebaseerd is op onderzoek uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Experimenten werden destijds onder slechte, onhygiënische omstandigheden uitgevoerd en vervolgonderzoek heeft aangetoond dat de eerdere resultaten onjuist zijn. De vraag is dus waarom iets als een feit wordt gepresenteerd als al is bewezen dat het gaat om onjuiste resultaten.

“De KNMT schaart zich achter het initiatieven van haar internationale collega’s”, zegt de KNMT  in haar persbericht. Voorzitter Wolter Brands: “Veilige mondzorg en goede patiëntenvoorlichting staan ook bij ons hoog in het vaandel. Dergelijke films geven onjuiste informatie en zaaien onnodig paniek. We zullen er alles aan doen om patiënten gerust te stellen.”

Ook de ANT vindt de documentaire zorgelijk en heeft deze zorgen geuit middels een brief aan Netflix.

Bron:
joop.bnnvara.nl

Update artikel: Netflix verwijdert documentaire Root Cause na kritiek mondzorg 

 

Lees meer over: Opmerkelijk, Thema A-Z/