Diagnose van parodontitis moet vaker bij huisartsen

Diagnose van parodontitis moet vaker bij huisartsen

Mensen die niet regelmatig naar een tandarts gaan moeten door hun huisarts worden getest op parodontitis, aldus de European Federation of Periodontology (EFP). Parodontitis is een aandoening die grote risico’s op onder andere diabetes, hartaanvallen en beroertes met zich meebrengt, en komt voor bij 50% van de mensen boven de 30. Controle is daarom van groot belang.

Diagnose van parodontitis

Dr. Eduardo Montero, van de Complutense University in Madrid en hoofd auteur van deze studie: “Parodontitis is een van de meest voorkomende aandoeningen, met een directe impact op de mond- en algemene gezondheid. Uit dit onderzoek is gebleken dat 40% van de volwassenen in het afgelopen jaar niet naar een tandarts is geweest, wat maakt dat parodontitis niet gediagnosticeerd kan worden. In veel landen komt het vaker voor dat mensen een huisarts bezoeken. Daarom hebben we een screening tool ontwikkeld met vijf routine onderdelen zodat huisartsen mensen met (risico op) parodontitis kunnen herkennen, om hen vervolgens door te kunnen verwijzen naar een tandarts voor definitieve diagnose en behandeling indien nodig.”

Screening tool

De screening tool kijkt naar leeftijd, geslacht, etniciteit, rookgedrag en bloedsuiker. De grootste risico groep bestaat uit rokende mannen tussen de 70 en 80 jaar uit met een hoog bloedsuikergehalte. Niet-rokende vrouwen tussen de 30 en 40 jaar uit met een normaal bloedsuikergehalte lopen het minste risico.

Integratie mondzorg en algehele zorg

Het onderzoek onderstreept het belang van een betere integratie tussen mondzorg en algehele medische zorg wereldwijd, om een betere levenskwaliteit en lagere zorgkosten te kunnen faciliteren. De ontwikkelde parodontitis screening tool is een goed voorbeeld van betere integratie. Dr. Montero: “Mochten huisartsen gaan screenen voor parodontitis dan zou dit van grote invloed kunnen zijn op de volksgezondheid. Het behandelen van parodontitis verbetert de mondgezondheid, helpt mensen met diabetes om hun bloedsuiker te controleren en vermindert ontstekingen en andere factoren die te maken hebben met atherosclerose.

Bron:
EFP

Lees meer over: Parodontologie, Thema A-Z