Gamma-delta-T cellen beschermen tegen parodontitis

Gamma-delta-T cellen beschermen tegen parodontitis

Uit nieuw onderzoek naar de interactie tussen bacteriën en immuun cellen in het tandvlees van muizen is gebleken dat bepaalde immuun cellen (gamma-delta-T cellen) de bacteriën in het tandvlees op afstand van elkaar houden. Op deze manier beschermen deze cellen tegen onder andere parodontale ziektes.

Veranderende samenstelling bacteriesoort en ontstekingsniveaus

De teams van Prof. Dr. Immo Prinz van het Instituut voor Immunologie van de Hannover Medical School en Prof. Dr. Med. Avi-Hai Hovav van de Universiteit van Jeruzalem in Israël zagen dat er zeer weinig gamma-delta-T cellen aanwezig waren in het tandvlees van muizen zonder bacteriën in de mond. Bij muizen met normale kolonisatie van de mondholte door bacteriën veranderde de samenstelling van de bacteriesoort en namen de ontstekingsniveaus toe als de gamma-delta-T cellen doelbewust werden uitgeschakeld.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in het interdisciplinaire tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences in the United States of America. Het onderzoeksproject wordt in elk geval tot 2020 gefinancierd door de Duits-Israëlische Stichting voor Wetenschappelijk Onderzoek en Ontwikkeling.

Gamma-delta-T cellen als behandeling menselijke parodontitis

Anneke Wilharm uit Hannover en Yaara Tabib uit Jeruzalem willen nu de functie van gamma-delta-T cellen in menselijk parodontale aandoeningen bestuderen. Zij onderstrepen dat er tot op heden zeer weinig bekend is over het bestaan van deze ziekte in het menselijk tandvlees. Mochten de resultaten positief zijn dan zouden de gamma-delta-T cellen in de toekomst mogelijk kunnen worden gebruikt voor de behandeling van menselijke parodontitis.

Bron:
PNAS

Lees meer over: Parodontologie, Thema A-Z