Kans op parodontitis vergroot door insulineresistentie

parodontitis en insulineresistentie

Mensen met insulineresistentie hebben meer kans op ernstige parodontitis dan mensen zonder insulineresistentie. Dit blijkt uit nieuw onderzoek gepubliceerd in The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Insulineresistentie
Als het lichaam nog wel insuline aanmaakt maar de cellen de glucose niet meer goed opnemen, noemen we dit een insulineresistentie. Al meerdere onderzoeken hebben een relatie aangetoond tussen insulineresistentie en parodontitis. In het huidig onderzoek heeft men ook rekening gehouden met het lichaamsgewicht.

Onderzoek
De onderzoekers hebben de medische dossiers van ruim 5500 Zuid-Koreanen bestudeerd die matige tot ernstige parodontitis hadden om te zien of insulineresistentie in verband staat met deze ernstige tandvleesontsteking. Ook hebben zij gekeken naar het verband tussen parodontitis en diabetes type 2 en obesitas.

Resultaten
De personen met ernstige parodontitis hebben significant hogere insulineresistentie-waarden dan de personen met een matige vorm. Tevens hebben insulineresistente deelnemers met een normaal gewicht significant meer kans op ernstige parodontitis dan deelnemers met een normaal gewicht, die niet insulineresistent zijn. Ook tonen de resultaten dat mensen met type 2 diabetes meer kans hebben op ernstige tandvleesontsteking hebben in vergelijking met mensen met glucosetolerantie.

Risicofactor
Volgens de onderzoekers kan insulineresistentie worden beschouwd als een risicofactor: “Dit is het eerste onderzoek dat aantoont dat er een significant verband is tussen insulineresistentie en ernstige parodontitis bij mensen met een normaal gewicht”.

Bron:
JCEM

Lees meer over: Parodontologie, Thema A-Z/