Patiënten met verstopte neus en volledig gebit hebben grotere kans om corona te verspreiden

Patiënten met verstopte neus en volledig gebit hebben grotere kans om corona te verspreiden

Patiënten met een volledig gebit en een verstopte neus hebben mogelijk een grotere kans om het coronavirus te verspreiden, blijkt uit een studie die recent gepubliceerd is in Physics of Fluids. Deze fysiologische kenmerken zorgen ervoor dat uitgestoten druppels de mond sneller verlaten en verder gaan.

Overdracht via druppels in de lucht

COVID-19 is een ziekte die via de lucht wordt overgedragen door ademhalingsdruppels die tijdens bijvoorbeeld niezen en hoesten worden gevormd. Door meer te weten te komen over factoren die van invloed zijn op deze druppeltjes kunnen we wellicht het virus beter beheersen en verspreiding verminderen.

Anatomie beïnvloedt luchtstroom

De configuratie van de neus- en buccale passes van individuen varieert afhankelijk van hun anatomie en pathofysiologie. Dit beïnvloedt de stroom van uitgestoten druppeltjes wanneer iemand hoest, niest of ademt. Zo hebben de druppels wanneer de neus niet verstopt is twee manieren om het lichaam uit te komen, de neus en de mond. Wanneer dit niet het geval is zullen de hoestdruppels de mond sneller uitgaan. Het al dan niet hebben van een volledig gebit heeft ook effect op stroomtraject van de druppels.

Vier neus- en mondtypen

Onderzoekers van de University of Central Florida in de VS hebben met behulp van 3D-modellen en numerieke berekeningen vier mond- en neustypen nagebootst: volledig gebit en normale neus, volledig gebit en verstopte neus, geen tanden en normale neus, en geen tanden en verstopte neus. Met de modellen keken ze welke fysiologische eigenschappen het verspreiden van de druppels beïnvloeden.

Tanden zorgen voor sterkere straal

Tanden bleken de transmissie als het ware aan je drijven: ze “creëren een vernauwend effect in de straal waardoor deze sterker en turbulenter wordt”, omschrijft een van de onderzoekers. Een mond met tanden verhoogt de maximale stroomsnelheid met ongeveer de helft wanneer de neusholte open is, en met het dubbele bij geblokkeerde neusholten.

Hogere stroomsnelheid door verstopte neus

Een verstopte neus verhoogt de maximale stroomsnelheid bij niezen met 52% en 15% voor een mond met en zonder tanden respectievelijk. Daarnaast kan het een stijging van het druppelgehalte van meer dan 300% opleveren op een afstand van ongeveer 1,80 meter en een toename van meer dan 60% in spuitafstand.

Houd neus schoon

“De resultaten geven aan dat wanneer iemand zijn neus schoon houdt, bijvoorbeeld door de neus te snuiten, hij de afstand die zijn ziektekiemen afleggen kan verkleinen”, schrijven de auteurs. Ze hopen in de toekomst klinische studies uit te kunnen voeren om hun simulatiebevindingen te kunnen vergelijken met die van echte mensen.

Bronnen:
Physics of Fluids https://aip.scitation.org/doi/10.1063/5.0032006
UFC Today https://www.ucf.edu/news/ucf-researchers-identify-features-that-could-make-someone-a-virus-super-spreader/

 

 

Lees meer over: Corona, Thema A-Z