Nieuwe methode voor plaatselijke verdoving in de mond

Nieuwe methode voor plaatselijke verdoving in de mond

Onderzoekers uit Brazilië en Texas hebben een nieuwe methode getest om een patiënt plaatselijk te verdoven in de mond. In plaats van een injectienaald wordt een klein apparaatje met 57 micronaalden gebruikt.

Plaatselijk verdoven mond

Volgens Harvinder Gill, professor bij het Department of Chemical Engineering van Texas Tech University (TTU), is de angst voor een injectie de belangrijkste reden waarom mensen bang zijn voor de tandarts en liever een behandeling vermijden. “Dit heeft een negatieve uitwerking op de mondgezondheid van de bevolking,” stelt hij.

Er is daarom gezocht naar een andere methode om een patiënt plaatselijk te kunnen verdoven. Volgens Gill is het verdoven met een injectienaald niet effectief, omdat deze weinig penetratie heeft. “Een diepe injectie is nodig om het gebied te behandelen of een zenuw te blokkeren. En deze injectie is meestal pijnlijk.”

Micronaalden

Micronaalden kunnen de effectiviteit van de plaatselijke verdoving in de mondzorg vergroten.

Hiermee komen de verdovende middelen dieper in de slijmvliezen terecht.

Het apparaatje heeft 57 micronaalden van 700 micrometer lang. Het maakt kleine gaatjes in het tandvlees, de wang of een andere te verdoven plek, waardoor het verdovingsmiddel zoals lidocaïne dieper kan doordringen in het slijmvlies.

Test

De nieuwe methode is al getest bij tien patiënten en volgens Gill werd de methode goed verdragen.

“Een van onze doelstellingen is het meten van de pijn van deze methode, evenals het bepalen van de verspreiding van het verdovingsmiddel,” aldus de onderzoeker.

Bron:
Fapesp 

Lees meer over: Pijn | Angst, Thema A-Z