Standpunt NVDMFR over conebeamCT onderzoeken

Onderzoek - microscoop

De Nederlandse Vereniging voor DentoMaxilloFaciale Radiologie (NVDMFR) ontving signalen dat er onduidelijkheid is over de voorwaarden waaronder conebeamCT onderzoeken mogen worden gedaan. De NVDMFR heeft nu een standpunt hierover ingenomen. De ANT geeft op haar website aan deze standpunten te ondersteunen.

Om de voordelen van het conebeamCT onderzoek voor de patiënt te laten opwegen tegen de hogere stralenbelasting heeft de overheid in het verleden besloten dat gebruikers van deze apparatuur voor tandheelkundige doeleinden voldoende opgeleid moeten zijn. Tandartsen en tandarts-specialisten die zelf een conebeam CT toestel beheren moeten hierbij een opleiding hebben gevolgd die voldoet aan de eindtermen ‘Stralingshygiëne voor het gebruik van CBCT toestellen door tandartsen‘.

De praktijkrichtlijn radiologie 2015 van de KNMT stelt dat ook tandartsen die alleen een aanvraag doen voor CBCT-opnames (verwijzing) aan deze eindtermen moeten voldoen.

Standpunt NVDMFR

Nu blijkt dat zorgverzekeraars conebeamCT onderzoeken niet meer willen vergoeden omdat de verwijzend tandarts niet aantoonbaar aan de door de KNMT geformuleerde voorwaarde voldoet. Mede om deze reden heeft de NVDMFR een standpunt ingenomen:

‘Een tandarts die een aanvraag doet voor het laten vervaardigen van een conebeamCT onderzoek (‘verwijst’ moet aantoonbaar geschoold zijn in de basisprincipes van conebeamCT (inclusief stralenbelasting), indicatiestelling en basale interpretatie van conebeamCT beelden. Deze scholing is wat de NVDMFR betreft aanzienlijk minder veelomvattend dan hetgeen de KNMT in haar praktijkrichtlijn vereist.’

Het bestuur van de NVDMFR verwacht dat het niet de intentie van de KNMT is om de mogelijkheden voor conebeamCT diagnostiek voor patiënten te beperken. Daarbij is het bestuur van de NVDMFR van mening dat de juiste toepassing van conebeamCT wel degelijk kennis van de (on)mogelijkheden van de techniek en van indicatiestelling en het ‘’lezen’’ van de beelden vereist, echter niet op het niveau dat van de gebruiker en bediener van een toestel wordt verwacht.

Delegatie bediening conebeamCT toestel

Een andere voorwaarde die in de praktijkrichtlijn radiologie van het KNMT vermeld staat is, dat in geval van delegatie van bediening van het conebeamCT toestel aan een medewerker van de verantwoordelijk tandarts(-specialist) deze medewerker aantoonbare instructie van leverancier of tandarts moet hebben ontvangen. Het bevreemdt de NVDMFR dat de KNMT hierin afwijkt van de eisen die zij stelt aan de medewerker die intraorale en/of panoramische en schedelprofielopnamen maakt, namelijk bekwaamheid en aantoonbare externe scholing die aan gedefinieerde eisen voldoet (zoals per 1-1-2018 vereist voor alle gedelegeerde taken). Vanuit de beroepsgroep van medisch beeldvormende en radiotherapeutisch laboranten (radiodiagnostisch laboranten) ontvangt de NVDMFR signalen dat men zeer verbaasd is dat niet-geschoolde tandartsassistenten conebeamCT apparatuur mogen instellen.

Het standpunt van de NVDMFR is dat bij voorkeur een gekwalificeerde tandarts(-specialist) of radiodiagnostisch laborant het conebeamCT toestel bedient. Indien dit onmogelijk is dan zou een bekwame en aantoonbaar geschoolde medewerker deze handeling na delegatie door de tandarts(-specialist) kunnen uitvoeren, mits de omstandigheden zodanig zijn dat de instellingen van het toestel duidelijk en eenduidig gecommuniceerd worden naar en toegepast worden door betreffende medewerker.

Standpunt NVDMFR voorwaarden CBCT onderzoek

Bron:
NVDMFR
ANT

 

 

Lees meer over: Röntgen | Digitale tandheelkunde, Thema A-Z