Botox als oplossing voor bruxisme?

Botox als oplossing voor bruxisme

In de Verenigde Staten is een kleinschalig onderzoek gedaan naar het injecteren met Botox als remedie tegen bruxisme. Dertien patiënten die lijden aan bruxisme werden geïnjecteerd met Botox, tien anderen met een placebo. De resultaten waren positief.

Bruxisme

Bij bruxisme wordt tijdens de slaap een beweging van de kaakspieren gecombineerd met tanden knarsen of kaakklemmen. Het kan leiden tot temporomandibulaire dysfunctie, hoofdpijn en schade aan tanden en kiezen. Er is nog geen standaardbehandeling voor die de oorzaak aanpakt.

Onderzoek

Dr. W. Ondo, onder andere professor in de neurologie bij het Houston Methodist Research Institute, heeft onderzocht of injecties met onabotulinum toxin-A (Botox) invloed hebben op bruxisme. Voor dit onderzoek heeft hij 31 patiënten met bruxisme geselecteerd. Alleen die patiënten waarbij tijdens hun slaap met behulp van elektromyografie bruxisme gemeten kon worden, hebben uiteindelijk aan het onderzoek deelgenomen. Dit waren er 23.

Dertien van hen kregen een injectie in de kauwspieren met Botox en tien met een placebo.

Vier tot acht weken later werd bij de deelnemers nogmaals het bruxisme gemeten.

Resultaten

De deelnemers die de placebo-injectie kregen vertoonden geen verbetering. Bij degenen die de Botox ingespoten kregen, waren de bruxisme-klachten ‘verbeterd’ of ‘erg verbeterd’. Deze deelnemers gaven ook aan dat de pijnklachten verminderd waren, terwijl de placebo-deelnemers geen vermindering van de klachten ervaarden.

Verder onderzoek zal moeten uitwijzen of Botox als reguliere behandelmethode tegen bruxisme ingezet kan worden.

Bron:
Neurology

 

Lees meer over: Slaapgeneeskunde, Thema A-Z/