Veranderingen in wet- en regelgeving mondzorg

regels

In de zomerperiode zijn een aantal wetten en richtlijnen aangenomen die ook van belang zijn voor de mondzorg. Hieronder een overzicht.

Wijziging in Wet BIG – naar verwachting begin 2019

De Eerste Kamer stemde in juli in met verandering van de Wet BIG.  Tandartsen moeten volgens de aanpassing van de Wet Big dan hun BIG-nummer bekendmaken. Ook wordt het tuchtrecht aangepast. Een tuchtcollege kan straks direct een beroepsverbod opleggen aan een zorgverlener bij ernstige dreiging van gevaar voor de patiënt. Het beroepsverbod kan ook worden opgelegd voor behandeling van bepaalde categorieën patiënten.

Verder worden berispingen en boetes alleen nog openbaar gemaakt als de tuchtrechter dat in het belang van de individuele gezondheidszorg nodig vindt. Het toepassingsbereik van tuchtrecht wordt bovendien verruimd waardoor BIG-geregistreerde zorgverleners in een ander beroep of privésituatie onder het tuchtrecht vallen. Daarnaast zijn er veranderingen voor patiënten. Zo moeten zij bijvoorbeeld griffierechten gaan betalen. De patiënt krijgt dit geld terug als de klacht gegrond wordt verklaard.  Lees alle details  over de wijziging Wet BIG op de website van de KNMT.

Wet gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding

Er komt een verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in het onderwijs, de zorg, het openbaar vervoer en overheidsgebouwen. Het gaat bijvoorbeeld om een integraalhelm, een bivakmuts of een nikaab. De Eerste Kamer heeft in juni ingestemd met het wetsvoorstel. De datum van inwerkingtreding wordt na overleg met de betreffende sectoren vastgesteld.

Voorstel om de WGBO aan te passen

Minister Bruins voor Medische Zorg heeft in juli een voorstel ingediend bij de Tweede Kamer voor aanpassing van de WGBO. Hij stelt voor om de bewaartermijn van patiëntendossiers te verlengen, nabestaanden in bepaalde gevallen het recht te geven om een patiëntendossier in te zien en “samen beslissen”  op te nemen in de WGBO, schrijft de KNMT.

Aanpassingswet AVG-wetgeving

De Aanpassingswet AVG is in juli aangenomen en treedt met terugwerkende kracht in werking vanaf 25 mei 2018.
Via deze wet wordt de WGBO aangepast:

  • Een patiëntendossier moet ‘onverwijld’ worden vernietigd na een verzoek van een patiënt. Eerder was dat binnen drie maanden.
  • Eerder mocht een redelijke vergoeding aan de patiënt worden gevraagd voor het geven van een kopie van z’n patiëntendossier. Dit is nu gratis geworden.
  • Voorheen moest een zorgverlener ‘Zo spoedig mogelijk’ inzage aan een patiënt in zijn dossier of een afschrift geven. De term ‘Zo spoedig mogelijk’ is nu weggehaald.

Herziene richtlijn Tandheelkundige radiologie geautoriseerd

De herziene richtlijn Tandheelkundige radiologie is geautoriseerd door de KNMT. Tandartsen kunnen de richtlijn nu dus implementeren in de praktijk.

Taakherschikking mondzorg definitief

De ministerraad stemde begin juli in met het besluit van minister Bruins om mondhygiënisten vanaf 1 januari 2020 zelfstandige bevoegdheden te geven. Het gaat om een experiment voor een periode van vijf jaar. Mondhygiënisten mogen dan zelfstandig verdoven, röntgenfoto’s maken en eerste gaatjes vullen.

Meldcode Kindermishandeling en huiselijk geweld: nieuw afwegingskader en stappenplan

Wanneer moet u als tandarts vermoedens van kindermishandeling en huiselijk geweld melden bij Veilig Thuis?
Het nieuwe afwegingskader van de KNMG helpt tandartsen bij het nemen van de beslissing om te melden.

Bronnen:
Overheid.nl
Tweedekamer.nl
KNMT
KNMG

Lees meer over: Ondernemen, Wet- en regelgeving