Meer bevoegdheden voor mondhygiënist

Bevoegdheden voor mondhygiënist

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport kondigde tijdens het NVM-congres aan dat mondhygiënisten vanaf 2017 zelf mogen boren, vullen en verdoven. Ook mogen zij dan röntgenfoto’s maken. Nu mag dat alleen na een opdracht van een tandarts.

Het beroep van mondhygiënist zal worden geregeld in art. 3 van de Wet BIG. Op dit moment is het beroep mondhygiënist geregeld bij Algemene Maatregel van Bestuur ex. art. 34 wet BIG, wat betekent dat de mondhygiënist voor bepaalde handelingen, de zgn. voorbehouden handelingen, opdracht nodig heeft van de tandarts (geven van verdoving, boren en vullen van de eerst ontstane gaatjes en het maken van röntgenfoto’s). Na de wetswijziging is voor het uitvoeren van deze voorbehouden handelingen geen opdracht meer vereist.

Taakherschikking
Deze wetswijziging wordt ingezet vanwege de wens vanuit de overheid de taakherschikking in de mondzorg een impuls te geven. Dit leidt ertoe dat de mondhygiënist volledig zelfstandig bevoegd wordt voor de preventieve mondzorg.

Reacties beroepsorganisaties
De NVM is blij met deze ontwikkeling, meldt zij op haar website.

De ANT vindt dat de kwaliteit en patiëntveiligheid in het geding komt door deze taakherschikking. De beroepsvereniging meldt op haar website: ‘De ANT is ervan overtuigd dat deze verkapte bezuiniging op de mondzorg voor patiënten meer nadelen dan voordelen oplevert. De maatregel is niet doelmatig en leidt tot organisatorische chaos. “Mondhygiënisten vervullen een belangrijk taak in de mondzorg als het om preventie gaat”, stelt Jan Willem Vaartjes, voorzitter van de ANT. Maar het is onmogelijk dat zij de noodzakelijke spoedbehandeling bij pijnklachten uitvoeren of complicaties kunnen behandelen. Niemand zit te wachten op extra loketten in de zorg. Dit zal dan ook leiden tot grote verwarring bij patiënten. Het is feitelijk misleiding, een fopspeen. Bovendien is het met deze maatregel niet mogelijk om de kwaliteit en patiëntveiligheid te waarborgen.” Volgens de ANT zouden patiënten bij wie extra behandeling nodig is, bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling, alsnog op zoek moeten naar een tandarts omdat de mondhygiënist deze behandeling niet mag doen.

Beluister ook het interview met ANT-voorzitter Jan Willem Vaartjes op BNR.

De NMT vindt de berichtgeving over de vergroting van de bevoegdheden van de mondhygiënist voorbarig. Volgens de beroepsvereniging heeft het ministerie van VWS nog geen wetsvoorstel hiervoor voorbereid. De NMT is van mening dat taakherschikking moet plaatsvinden in een praktijksetting, ‘onder 1 dak’. Ook moet de gehele eerstelijnsberoepskolom worden bekeken bij taakherschikking. Het deskundigheidsgebied van de tandarts moet volgens de beroepsverenging beter beschreven worden waarbij de tandarts de regie behoudt.
BIG-registratie, tuchtrecht en een nauwkeurige omschrijving van opleidingseisen en deskundigheid zijn voor de NMT belangrijke items om de patiëntveiligheid te waarborgen bij de uitbreiding van de bevoegdheden van mondhygiënisten.

Bron:
NVM
ANT
NMT

Lees meer over: Taakdelegatie | Taakherschikking, Thema A-Z