Minister Bruins biedt taakherschikking aan de Tweede Kamer aan

Minister-Bruins-taakherschikking

Minister Bruins van Medische Zorg biedt de Tweede Kamer nog voor het zomerreces de Algemene Maatregel van Bestuur aan om een experiment met taakherschikking mogelijk te maken. Dat schreef hij in een brief aan de KNMT, ANT en NVM-mondhygiënisten.

Alternatief taakherschikking

In zijn brief zegt hij dat hij de beroepsverenigingen de mogelijkheid heeft geboden tot 20 april met een alternatief te komen. Dit alternatief is niet aangeboden door de beroepsverenigingen.

“ANT en NVM bleken echter niet bereid zelfs maar op een uitnodiging van de KNMT tot gesprek in te gaan”, zegt de KNMT op haar website.

De ANT vindt de brief van minister Bruins overbodig. “Immers, in januari van dit jaar heeft de minister zich al volledig klem gezet door in een brief aan de Kamer aan te geven de knoop te hebben doorgehakt en de maatregel koste wat het kost te zullen gaan doordrukken. De felheid van de daarop volgende reacties heeft ertoe geleid dat de minister snel en voor de vorm de veldpartijen in Den Haag uitnodigde met een oproep “er samen uit te komen” d.w.z. een alternatief plan te formuleren, echter zonder enige indicatie van mogelijke oplossingsrichtingen. Dat was op zich al een veeg teken. De ANT heeft daarop een brief rondgestuurd aan alle betrokken partijen in een poging om duidelijkheid te krijgen over waar precies ruimte zou bestaan voor aanpassingen. Uit de reactie van VWS werd toen meteen duidelijk dat aan de uitgangspunten van de AMvB – het vrijgeven van de verrichtingen verdoven, boren en röntgen – niet te tornen viel. Ook deelname aan een onderzoek tijdens het experiment komt verder niet in aanmerking”, zegt de ANT op haar website.

NVM-mondhygiënisten is blij

NVM-mondhygiënisten is blij met deze stap. “Op deze manier kan de mondhygiënist als dé zorgprofessional in de preventieve mondzorg zijn taken effectiever en efficiënter voor cliënten uitvoeren. De opleiding tot mondhygiënist voorziet al meer dan 10 jaar in de nodige kwalificaties en vereisten om de drie handelingen bekwaam en deskundig uit te voeren. Nadat Edith Schippers, voorganger van minister Bruins, al in 2017 tot de conclusie was gekomen dat mondhygiënisten de nodige kwaliteit en veiligheid volledig kunnen bieden om de handelingen ten behoeve van de preventieve taken in te zetten, is nu ook Bruins overtuigd van de bekwaamheid en deskundigheid van de mondhygiënist”, zegt de NVM.

Capaciteitsonderzoek mondzorg

Zowel de KNMT als ANT wachten op de uitkomsten van het capaciteitsonderzoek.

“De KNMT is verbaasd over het feit dat de minister niet eerst de uitkomsten van het onderzoek naar de benodigde capaciteit in de mondzorg, dat momenteel wordt uitgevoerd, afwacht”, schrijft de KNMT.

“De deadline is al twee weken verstreken maar VWS doet er alles aan om deze gevoelige informatie niet met de Kamer te delen voordat de AMvB veilig door de Kamer heen is. Taakherschikking moet immers het antwoord worden op het groeiende capaciteitstekort in de mondzorg en is de voornaamste rechtvaardiging voor het feit dat VWS het aantal opleidingsplaatsen drastisch heeft teruggebracht tot 240. De waarheid over dit capaciteitstekort mag de invoering van de maatregel kennelijk niet in gevaar gaan brengen”, aldus de ANT.

Bron:
KNMT
ANT
NVM-mondhygiënisten

 

Lees meer over: Taakdelegatie | Taakherschikking, Thema A-Z