1/8e van de Nederlanders mijdt tandarts vanwege kosten

1/8e van de Nederlanders mijdt tandarts vanwege kosten

In 2016 heeft 16% van alle Nederlanders de tandarts wel eens gemeden, ondanks last te hebben van gebitsklachten. Zo is gebleken uit het Nationaal Zorgonderzoek, dat jaarlijks wordt uitgevoerd door het Zorgverzekering Informatie Centrum (Z.I.C.). Dit jaar bedroeg het onderwerp van het onderzoek tandartsmijding.

Tandartsmijding
11% van de deelnemers aan het onderzoek gaf aan liever niet naar de tandarts te gaan vanwege de verwachte kosten, terwijl deze groep wel gebitsklachten had. 9% was niet per sé bang voor de kosten van het onderzoek, maar wel voor de eventuele vervolgkosten naar aanleiding van het tandartsbezoek. Een andere 9% bevond de klachten niet erg genoeg om hiervoor langs de tandarts te gaan, en 8% verwachtte dat de klachten vast vanzelf wel zouden verdwijnen. Daarnaast gaf 7% van de deelnemers aan de klacht liever zelf op te lossen en had 6% simpelweg geen zin om de afspraak te maken.

Onjuiste keuze
Wat ook uit het onderzoek bleek is dat de meerderheid, 52%, van de respondenten, de keuze om de tandarts te mijden achteraf gezien als onjuist bestempelde. Bij de meeste mensen bleven de gebitsklachten namelijk gelijk en bij 23% verergerden deze zelfs. Slechts bij 30% van de personen die koos om niet langs de tandarts te gaan verdwenen of minderden de gebitsklachten.

Verdeling per groep
Het grootste gedeelde van degenen die de tandartsen hebben gemeden bevond zich in de laagste inkomensklasse, met een inkomst van €1600 per maand of minder. Ook werd binnen mensen met basisonderwijs, LBO of MBO de tandarts vaker gemeden dan binnen hoger opgeleide groepen. De provincie waarbinnen de meeste mensen niet naar de tandarts zijn gegaan is Noord-Brabant. De verdeling tussen man en vrouw was nagenoeg gelijk.

Bron:
Zorgverzekering.org
 

Lees meer over: Tarieven, Thema A-Z