“Mensen blijven weg bij tandarts door hoge kosten”

"Mensen blijven weg bij tandarts door hoge kosten"

“Goede mondzorg is in Nederland alleen toegankelijk voor de rijken”. Dat zei Albert Feilzer, hoogleraar algemene tandheelkunde bij ACTA bij Editie NL. Hij is van mening dat met name mensen met een lager inkomen wegblijven bij de tandarts.

Cijfers van het Zorgverzekering Informatie Centrum laten dit ook zien. Hieruit blijkt dat 21% van de volwassenen die minder dan 1.600 euro per maand verdienen de tandarts mijdt. Bij mensen die maandelijks 3.500 euro of meer verdienen gaat maar 7% niet naar de tandarts vanwege de hoogte van de kosten.

“Een slecht gebit doet niet alleen heel veel pijn, maar mensen schamen zich er ook vaak voor. Patiënten met slechte tanden houden vaak hun hand voor hun mond als ze lachen” , aldus Feilzer bij Editie NL.

Mondzorg in basisverzekering

Feilzer vindt dat een behandeling bij de tandarts onder de basisverzekering zou moeten vallen. “Wij zijn een schatrijk land en kunnen prima de hele mondzorg in de basisverzekering zetten. Dat is niet het probleem. Je moet het alleen politiek willen”. Volgens de beroepsvereniging ANT liet het Ministerie van Volksgezondheid in een reactie weten dat het idee van Feilzer tot een forse toename van uitgaven zou leiden.

Bronnen:
Editie NL
Zorgverzekering Informatie Centrum
ANT

Lees meer over: Tarieven, Thema A-Z