Tandartsbezoek in België duurder bij verwaarlozing gebit

Tandartsbezoek in België duurder bij verwaarlozing gebit

‘Mondzorgtraject’ van kracht vanaf 1 januari 2016

Vanaf 1 januari 2016 betalen consumenten in België bij de tandarts een hoger remgeld, als zij niet minstens eenmaal per jaar hun gebit laat controleren. De tandartsen willen de bevolking motiveren tijdig hun gebit te laten controleren om in een later stadium gezondheidsproblemen en hogere kosten te vermijden. Aangezien 2015 al ‘meetelt’ in het nieuwe systeem, roepen tandartsen op om de jaarlijkse controle niet tot het eind van dit jaar uit te stellen. De Vlaamse Beroepsvereniging van Tandartsen VBT erkent dat sensibilisering absoluut noodzakelijk is, maar stelt vragen bij deze manier van ‘bestraffen’.

Remgeld

Het remgeld bij de tandarts wordt op 1 januari 2016 met gemiddeld 15% verhoogd voor wie niet jaarlijks zijn gebit preventief laat controleren. Het remgeld is het persoonlijk aandeel, het verschil tussen wat de patiënt betaalt bij de tandarts en wat je van het ziekenfonds terugkrijgt. Het verhoogde tarief geldt enkel voor ‘technische prestaties’ zoals bijvoorbeeld het vullen of wegnemen van een tand. Het geldt dus niet bij preventieve verzorging, algemene raadplegingen of orthodontische verstrekkingen. Vanaf 1 december 2016 geldt de regel ook voor mensen die van de verhoogde tegemoetkoming genieten.

Bewustmaken belang preventief tandartsbezoek

“Om je gebit gezond te houden, is het essentieel om minstens één keer per jaar bij de tandarts langs te gaan”, vertelt Yann Van Hoecke, voorzitter van de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen (VBT). De kosten voor patiënt, de zorgverzekering en dus ook de samenleving worden immers hoger naarmate tandartsbezoek wordt uitgesteld, aldus Van Hoecke. “Wij dringen al jaren aan op een systeem om mensen bewust te maken van het belang van het preventief tandartsbezoek”.

Gemiste kans

De VBT is één van de twee tandartsenverenigingen in Vlaanderen die één of meerdere stemmen hebben in de beslissingsorganen van de overheid en het RIZIV. Voorzitter Yann Van Hoecke: “Van de kant van de VBT waren wij eerder voorstander van een beloningssysteem, door het remgeld net te verminderen voor wie het mondzorgtraject volgt, en progressief op te trekken in functie van het aantal gemiste controlejaren. Dat er toch meteen voor de maximale bestraffing werd gekozen, is volgens ons een gemiste kans om verantwoordelijk gedrag te belonen.”

Voorbeelden

Enkele voorbeelden van prestaties waarbij het remgeld wordt verhoogd wanneer het mondzorgtraject niet wordt gevolgd:
3 vlaks-vulling: remgeld van 8,50 euro wordt 17 euro
Hoekopbouw: remgeld van 14,50 euro wordt 29 euro
Wortelkanaalvulling 3 kanalen: remgeld van 16,50 euro wordt 33 euro
Cofferdam: remgeld van 3 euro wordt 4,50 euro

 

 

Lees meer over: Tarieven, Thema A-Z
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *