Versterk uw patiëntrelatie met de WGBO

relatie-patient

Met de praktijkwijzer WBGO slaat u twee vliegen in één klap: twee handige checklists helpen u aan de wet te voldoen én de relatie met uw patiënt te versterken.

De inwerkingtreding van de vrije prijsvorming is voor patiënten een moment om de keuze voor hun tandarts te heroverwegen. Dit kan er toe leiden dat patiënten overstappen. De reden daarvoor ligt lang niet altijd in de hoogte van de gehanteerde prijzen. Patiënten beoordelen hun tandarts en de praktijk vaak veel meer op kwaliteit, dan op prijs. Tandartsen doen er goed aan de kwaliteit van hun eigen praktijk en zorgverlening regelmatig door de bril van de patiënt te bekijken en te beoordelen.

Klantenbinding
Maar wat zie je als je die bril opzet? Er zijn meerdere, lange lijsten in omloop die de kwaliteitscriteria vanuit patiëntenperspectief beschrijven. Een belangrijk en regelmatig terugkerend criterium is de relatie tussen tandarts en patiënt. Een relatie die, als deze goed is, tot klantenbinding leidt. En klantenbinding is juist nu zo belangrijk voor praktijken, want het is aanzienlijk goedkoper een bestaande klant (patiënt) te houden dan een nieuwe te werven.

Informatie en toestemming
De Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO) geldt voor alle zorgverleners en heeft als doel de rechtspositie van de patiënt te versterken. De praktijkwijzer WGBO is opgesteld door de NMT. Op grond van binnen de tandheelkunde gesignaleerde knelpunten is hierin een vertaalslag gemaakt naar de praktijk, aangevuld met specifieke casuïstiek uit de tandartspraktijk.

Los van de wettelijke verplichting om aan de WGBO te voldoen, vormt de praktijkwijzer een goed hulpmiddel om uw eigen praktijk te beoordelen als het gaat om het verstrekken van relevante informatie en het vragen van toestemming aan de patiënt. De onderdelen ‘informatie en toestemming’ bepalen in belangrijke mate de kwaliteit en sfeer van de tandarts-patiëntrelatie. De doeltreffendheid van de behandeling is ervan afhankelijk. Bovendien zijn informatie en toestemming de basiselementen van patiëntgerichtheid en patiëntvriendelijkheid.

Onderstaande checklists zijn prima hulpmiddelen om te beoordelen in hoeverre de eigen praktijk scoort op de kwaliteit van de tandarts-patiëntrelatie.

Checklist 1: Informatie (al dan niet schriftelijk) verstrekken over:

 

  • De aandoening (diagnose/indicatiestelling en prognose).
  • Het voorgenomen onderzoek of de voorgenomen behandeling (behandelplan).
    (Denk aan aard, doel en risico’s van het onderzoek of de behandeling, de fysieke gevolgen, de wachttijd, de medicatie, etc.)
  • De periode na het onderzoek of de behandeling.
    (Denk aan de voortgang van de behandeling, de benodigde nazorg en met wie kan de patiënt contact opnemen bij complicaties.)
  • De prijs van de behandeling.
  • Overige zaken als de mogelijkheid van een second opinion.

Checklist 2: Toestemming vragen:

 

  • Controleer of de patiënt de informatie heeft begrepen.
  • Wijs de patiënt op het toestemmingsrecht.
  • Geef de patiënt voldoende bedenktijd.
  • Vraag de patiënt om toestemming.
  • Pas verslaglegging toe van de informatieverstrekking en de verkregen toestemming.

Lees hier de volledige praktijkwijzer WGBO

Door: Sjoerd Kuiken – Kuiken Praktijkmanagement.

Kuiken Praktijkmanagement toetst, adviseert en begeleidt praktijken op het gebied van wet- en regelgeving, organisatie en klantgerichte zorg.

Lees meer over: Klachten, Thema A-Z