Wat leeft er op je tandenborstel?

Wat leeft er op je tandenborstel

Wat bevindt zich eigenlijk op je tandenborstel? Voornamelijk bacteriën die lijken op microbiële gemeenschappen in de mond, volgens een recente studie in Microbiome. Ook suggereren de resultaten dat microben op de oppervlakken die we aanraken worden beïnvloed door onze gezondheid en ons gedrag.

Tandenborstel als model

Hoewel microbiomen binnen in huis onze gezondheid en ons welzijn beïnvloeden is er nog veel onbekend over van mensen afkomstige bacteriën zodra ze worden overgedragen op niet-menselijke objecten. Tandenborstels zijn een model om de reactie van oorspronkelijk orale microbiota op andere omstandigheden te onderzoeken.

Mengsel van bacteriën

Het is bekend dat gebruikte tandenborstels een mengsel van veronderstelde menselijke en omgevingsbacteriën verzamelen. Een aantal factoren kan het vermogen van bacteriën om zich op een tandenborstel te koloniseren beïnvloeden, waaronder of een tandenborstel regelmatig met water wordt afgespoeld, temperatuurschommelingen ervaart en op verschillende soorten oppervlakken wordt bewaard.

Gebruikte donaties

De meeste van deze factoren worden echter niet goed begrepen. Om een beter gevoel voor tandenborstelbacteriën te krijgen vroegen onderzoekers volwassenen tot 65 jaar die binnen een straal van 100 mijl van Northwestern University in Amerika woonden om hun gebruikte tandenborstels te doneren voor microbioomanalyse. Ook vroegen ze de deelnemers naar hun demografie, gebitsgewoonten en dieet.

DNA uit de borstelharen

Van de 34 verkregen tandenborstels haalden de auteurs DNA uit de borstelharen om de microbiële gemeenschappen die daar werden aangetroffen te onderzoeken. De gegevens werden vergeleken met die vermeld in het Human Microbiome Project van de NIH, dat tot doel heeft microbiële flora van verschillende menselijke lichaamsdelen te identificeren en te catalogiseren.

Veel orale bacteriën

Uit de metagenomen bleek dat tandenborstelmicrobiomen vaak een dominante subset van menselijke orale taxa omvatten en minder omgevingsstammen. Meer dan 75% van de samples omvatte acht overheersende soorten die vaak voorkomen in orale microbiomen, waaronder Streptococcus, Rothia en Veillonella. Daarentegen had de meerderheid van de monsters ook twee soorten met een meer waarschijnlijke omgevingsoorsprong, Klebsiella oxytoca en Stenotrophomonas maltophilia.

Schonere mond, schonere tandenborstel

Hoewel tandenborstels een lagere taxonomische diversiteit hadden dan de mond hadden ze bredere antimicrobiëleresistentiegen-profielen (ARG). De borstels waren ook grotendeels vrij van bacteriën van andere omgevingsfactoren, zoals stof of aerosolen die werden gecreëerd door een toilet door te spoelen met de deksel omhoog. Verder correleerden betere mondhygiëne, regelmatig flossen en mondwatergebruik met tandenborstels met minder verschillende microbiële gemeenschappen: een schonere mond is gelijk aan een schonere tandenborstel, aldus de auteurs.

Onze invloed op microben

Hoewel deze kleine pilotstudie moet worden uitgebreid om de bevindingen te bevestigen, suggereren deze resultaten dat microben op de oppervlakken die we aanraken worden beïnvloed door onze gezondheid en gedrag. Door meer inzicht in deze relatie te krijgen kunnen we mogelijk leren hoe we onze leefomgeving beter kunnen schoonmaken en onderhouden ter bevordering van een gezonde omgeving.

Bron:
Microbiome

 

 

Lees meer over: Mondhygiëne, Thema A-Z