Een mondhygiënist in lockdown

Een mondhygiënist in lockdown

Zo zit je week vol met vergaderingen, overleggen, congressen, krachttraining…en zo zit je in een lockdown. In de lente was het nog prima vol te houden. Lekker weer en bovendien zat ik midden in een verhuizing. Genoeg te doen! Toen de dagen korter werden, de sportschool (weer) dichtging en de stress in het team te hoog lag om nog meer protocollen te ontwikkelen, raakte ik richting een bore-out.

Ik ben iemand die zijn hersenpan moet gebruiken, volop ideeën moet kunnen spuien en zich ergens in moet kunnen verdiepen. De input was simpelweg te weinig en de output kon geen opvang vinden. Ik moest iets…niet zielig in een hoekje gaan zitten huilen…niet gaan klagen op Facebook…maar juist gebruik maken van deze situatie. Ouderwets op z’n Achterhoeks: Gas d’r op!

Stel jezelf de vraag….

Wat had ik de afgelopen tijd laten liggen omdat ik druk was en waar zit mijn ambitie? Hoe raak ik in een flow? Na mijn verhuizing naar een groter huis waar ik eindelijk die spullen voor Kidsfabriek kwijt kon, had ik nu in de logeerkamer ruimte om te sporten. In het begin vond ik het vreselijk saai. Ik miste het praatje met andere sporters. Bovendien kon ik nu niet echt zwaar trainen en moest ik gedwongen meer conditioneel doen. Hoe kon ik dit voor mezelf leuker maken?

Volg je hart

Iets anders dat ik altijd al wilde, is doorleren. Maar wat? Ik vond zoveel leuk en wat wilde ik er straks dan precies mee? Dat laatste besloot ik los te laten. Ik volgde gewoon mijn nieuwsgierigheid. Zo schafte ik de nodig boeken aan (daarover later meer) en vond ik mezelf googelend terug naar thuisstudies. De eerste thuisstudie die ik volgde heette Management Consultancy. Dat betekent dat je bestuur, managers en directeuren van advies kunt gaan voorzien over een gebied waar jij expertise over hebt. Bij deze studie kreeg ik gratis airpods. Van die oortjes dus.

Ideale combi!

Sporten…leren…oortjes…In de online leeromgeving is er een voorleesfunctie. Dus terwijl ik sportte kon ik een hoofdstuk laten voorlezen. Super handig. Via een vriendin kreeg ik de tip om naar de podcast van Ron Steenkist te luisteren. Zo kwam ik op het idee om ook eens naar podcast te zoeken. Ik was hier nooit zo voor te porren, want ik dwaal zo snel met mijn gedachten af als ik alleen maar moet luisteren. Tijdens het sporten dwaal ik niet zo snel af. Bovendien dacht ik dat podcasts altijd geld zouden kosten. Niet dus. De hele serie De Psychologie van Succes luisterde ik af. Heel interessant en erg grappig. Als je ondernemer bent dan kan ik je deze echt aanraden. Ik zit nu in die van 356 dagen succesvol. Die vind ik persoonlijk wat minder maar ook waardevol.

Thuisstudie

Verder volgde ik de studie Organisatiepsychologie en nu zit ik in Life Coach. Ik beleef aardig wat ‘aha’ momentjes. Je leert veel over jezelf en over het gedrag van anderen, bijvoorbeeld tijdens een vergadering. Het is herkenbaar en leerzaam. En je raadt het al…de volgende studie heb ik al in de planning staan. Het ritme zit er aardig in. Een thuisstudie is best goed te doen, zo naast het werk. Ik merk dat ik er nu heel anders in sta. Je hebt geen prestatiedruk. Je leert echt omdat je iets wilt leren. Je kunt wat je leert veel beter plaatsen omdat je een context hebt die je als jonge student nog niet hebt. Het verbreed en verdiept je wereld. Ik kan echt iedereen aanraden om dit thuis op je gemak te doen. Okay, ik Netflix ook nog weleens, hoor. Maar je gedachten ordenen en verfrissen is minstens zo ontspannend.

Website

Waar ik ook steeds geen tijd voor had, was mijn eigen website. Die was al zo vreselijk oud. Bovendien niet meer geschikt voor de doelgroep. Het paste allang niet meer bij wat ik eigenlijk allemaal doe en wil. De website Lieneke De Mondernemer is nog in de maak. Om mezelf er toe te zetten om meer vorm te geven aan wilde hersenbrei heb ik alvast de facebookpagina opgericht en gaan bloggen. De opdrachten stroomden al snel binnen. Jippie, weer wat te doen!

Boeken

Goed, boeken dus. Ik heb er echt veel gelezen en ik heb ook al een wenslijstje. De volgende drie boeken vond ik echt heel leuk:

  • Waarom veranderen (meestal) mislukt, Martin Appelo
  • Omringd door idioten, Thomas Erikson
  • De Corporate Tribe, organisatielessen uit de antropologie, Danielle Braun & Jitske Kramer

Ons Onfeilbare Brein

Martin Appelo heb ik al twee keer mogen zien spreken en ik vond zijn humor geweldig. Ik werk samen met een collega van hem en ze raadde zijn boeken aan. Je zal absoluut je patiënten (of jezelf) erin herkennen. Zo zegt Appelo: “Mensen zijn niet ongemotiveerd. Ze zijn juist enorm gemotiveerd om niks te doen.” Zijn boek start met het gelaagde brein. Voor wie Ons Onfeilbare Brein (goed boek, maar wel zware kost) heeft gelezen, is dit een stukje herhaling. Appelo omschrijft zichzelf vaak als narcist. Op het einde van het boek schrijft hij: “Volgens mij weet iedereen wel dat de informatie in dit boek klopt.” Ook al zou je anders willen, want het kan best confronterend zijn. We willen wel gezond leven, maar we doen het vaak niet. Je patiënt wil wel twee keer daags tandenpoetsen, maar doet het niet. Dat kan je frustreren, maar in dit boek leer je waarom dat is. Het is speels geschreven dus het zal je niet vervelen. Ik heb het in een ruk uitgelezen.

Omringd door Idioten

Mijn man keek weleens verschrikt op als hij me uit het niets keihard hoorde lachen. Het boek Omringd door Idioten is werkelijk fantastisch. Als je van het DISC-model houdt dan kan je je hart ophalen. Ik las echt mijn eigen gedrag en gedachten over anderen. Ik bleek zelf een idioot te zijn die zich mateloos kan irriteren waarom iemand niet net zo hard loopt zoals ik. Dit boek heeft een hoop begrip bij me gebracht. Hoofdstuk 12 is De Aanpassing getiteld met als intro: hoe je met idioten omgaat: zij die niet zijn zoals jij. Heel handig. Je leert dat het goed is om je te omringen door idioten. Als je namelijk alleen maar mensen om je heen verzameld die gelijkgestemd zijn…leer je niks…Met idioten om je heen krijg je beweging, een dynamische wereld. Dat terwijl de meeste managers mensen aannemen die op henzelf lijken.

De Corporate Tribe

Een mooi plaatjesboek…dat is De Corporate Tribe. Dit boek neemt je mee op reis. Ik was op zoek naar een vorm voor het perfecte overleg. Dat wordt nu niet echt helemaal voorgekauwd in dit boek maar je leert wel hoe ze dit binnen allerlei culturen hebben geregeld. Ik heb geleerd waarom rituelen nu zo belangrijk zijn. Dat het belangrijk is om een totempaal te hebben. Een verhaal, een verleden…Hoe je goed naar je omgeving kan luisteren en waarom dit goed leiderschap is. Hoe je een bedrijfscultuur opzet en hoe deze in de tijd verandert. Het Model van Schein kan je misschien al zelf even opzoeken. Een van de waardevolle zinnen die ik las: “Als de dialoog goed gevoerd is, zal iedereen meedoen en zal blijken dat de stem van de minderheid grote wijsheid in zich draagt.”

Door:
Lieneke Steverink-Jorna, mondhygiënist

Lees meer over: Thema A-Z, Werken met plezier