Vijf nieuwe sprookjes met link naar poetsgedrag

Vijftal nieuwe sprookjes met link naar poetsgedrag

Lang, heel lang geleden, toen er nog geen tandartsen waren – dat is dus echt heel erg lang geleden – , was er een land waar iedereen een gaaf gebit had. Wat zeg je nu. Had iedereen een gaaf gebit. Niemand een gaatje, helemaal niets?  Ja, zo was het. Alle mensen hadden mooie, witte tanden en kiezen. En Glansje had de mooiste. Haar tanden straalden je al van verre tegemoet’.

Met dit sprookjesachtige beeld opent ‘De taarten van Glansrijk’, een sprookje ontsproten uit de pen van Raoul Trentelman, algemeen directeur bij JTV Mondzorg voor kids, een instelling voor jeugdtandverzorging. Geschreven om een bijdrage te leveren aan het aanleren van verantwoord mondzorggedrag bij kinderen, vooral die uit sociaal – economisch zwakkere gezinnen.

Achterstand
“Toen ik drie jaar geleden bij JTV Mondzorg voor kids kwam te werken had ik nauwelijks een beeld van de achterstand van kinderen uit de zogenaamde lage SES. Het duurde niet lang voordat ik werd geconfronteerd met de werkelijkheid en met mijn betrokken collega’s werk ik nu dagelijks aan de gewenste verbetering. Dat dat nog steeds hard nodig is blijkt ook weer uit het Signalement Mondzorg”, aldus Raoul Trentelman, “Juist voor deze kinderen geldt dat zij meer gaatjes hebben, minder poetsen en minder vaak naar de tandarts gaan”.

Vijf sprookjes
Om vooral jongen kinderen en hun ouders te bereiken heeft Raoul Trentelman de pen ter hand genomen en is gaan schrijven. Geen nota’s of beleidsdocumenten, nee; sprookjes. “Omdat sprookjes een hoog bereik hebben en prettig ‘binnendringen’ in de belevingswereld van het jonge kind. Wellicht ook die van de ouders”, zo vervolgt hij. “Als ouders de sprookjes voor het naar bed gaan voorlezen, dan draagt dat mogelijk bij aan de verbetering van de mondgezondheid van kinderen en hoeft een schitterend gebit bij kinderen uit de lage SES straks wellicht geen sprookje meer te zijn”.

Resultaat van zijn schrijven is inmiddels een vijftal sprookjes, alle prachtig geïllustreerd door tekeningen van Floortje Klinkenberg. De hoofdpersoon in de sprookjes is ‘Glansje’, een prinsesje uit Glansrijk, een land waar alle kinderen gelukkig zijn. Met haar vriend Tom beleeft zij spannende en mooie avonturen, steeds met een link naar verantwoord poetsgedrag.

sprookje

Digitaal lespakket
De sprookjes zijn in een uitgebreide vorm als digitaal lespakket voor basisscholen en kinderopvang beschikbaar. “De eerste sprookjes werden zowel door leraren uit het basisonderwijs als door kennissen en professionals uit mijn netwerk zo hoog gewaardeerd, dat ik ben blijven schrijven. Toen een uitgeverij actief binnen basisscholen ook enthousiast reageerde heb ik natuurlijk  doorgepakt, daar immers zit onze doelgroep”.

Voor ouders en praktijkhouders
De sprookjes zijn inmiddels ook beschikbaar voor ouders en praktijkhouders, leuk en zinvol als voorleesverhalen voor in uw wachtkamer. Heeft u belangstelling, ga dan naar www.glansje.nl.

Lees meer over: Communicatie patiënt, Kennis