Wilt u door een robot geopereerd worden?

Robotisering

Nu de robotisering en kunstmatige intelligentie steeds verdere vooruitgang boeken wordt de vraag actueel of patiënten eigenlijk wel medische ingrepen willen ondergaan die door machines worden uitgevoerd. PwC Duitsland heeft deze vraag aan 11.000 mensen uit twaalf landen gesteld.

Vertrouwen in techniek

Het vertrouwen in de techniek blijkt best groot te zijn. 55% van de ondervraagden zei er voor open te staan om in de toekomst een medische behandeling door kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence) of robotica te laten verrichten. Bijna de helft zou zich bij een kleine ingreep ook door een robot willen laten opereren.

Voorwaarden kunstmatige intelligentie en robotica

Er werden vooral drie voorwaarden genoemd om op kunstmatige intelligentie en robotica te kunnen vertrouwen. De nieuwe methoden moeten in de eerste plaats sneller en nauwkeuriger zijn dan de conventionele. Daarnaast moeten ze werkelijk betrouwbaar zijn en moeten ze er voor zorgen dat meer mensen toegang krijgen tot medische zorg.

Vooral in armere landen waar het gezondheidssysteem slecht functioneert vertrouwen mensen op de nieuwe methoden. In Zuid-Afrika stelt 82% zich open voor kunstmatige intelligentie en robotica, in Nigeria zelfs 94%.

Assistent Intelligence

Volgens Michael Burkhart, directeur Gezondheidszorg en Farmacie bij PwC Duitsland, zal in de toekomst het gebruik van technische hulpmiddelen in de geneeskunde alleen maar toenemen. Kunstmatige intelligentie en robotica vervangen dan misschien niet daadwerkelijk de arts, maar ze kunnen wel zijn taken verlichten. “In plaats van ‘Artificial Intelligence’ zou je van ‘Assistent Intelligence’ kunnen spreken,” meent Burkhart: “De robot als de rechterhand van de arts.”

New Health

In de gezondheidszorg wordt momenteel onder de titel ‘New Health’ over het toenemende belang van kunstmatige intelligentie gediscussieerd. Daarbij gaat het niet alleen over de operatiekamer, maar bijvoorbeeld ook over nieuwe gezondheids-apps. Een ander voorbeeld is technologie waarmee de diagnostiek verder verbeterd kan worden. Zo kan borstkanker met een veel grotere nauwkeurigheid vastgesteld worden dan een paar jaar geleden. Daarnaast maken bij veel ziekten big data-toepassingen behandelingen op maat mogelijk.

Bron:
PWC

Lees ook: Nemen robots de mondzorg over?

Lees meer over: E-health, Kennis/