WitGebit app voor jongeren met beugel

Kent u de WitGebit app al? Jongeren met een beugel hebben vaak moeite met het goed verzorgen van hun gebit. Hierdoor kunnen sneller ontkalkingen van het glazuur en tandvleesontsteking ontstaan. Als interventie ontwikkelde Janneke Scheerman de WitGebit app.

Gedragsverandering door intervention mapping

Janneke Scheerman, mondhygiëniste en gezondheidswetenschapper, deed promotieonderzoek naar hoe gedragsverandering kan worden bevorderd door middel van Intervention Mapping: een protocol om op een planmatige wijze een interventie te ontwikkelen. Toen zij zag dat dit principe binnen de mondzorg nog nooit is toegepast kwam zij op het idee om voor haar onderzoek een mondzorgprogramma via Intervention Mapping te ontwikkelen. De WitGebit app is hiervan het resultaat.

Mondhygiënebegeleiding voor jongeren

De app heeft als doel om mondhygiëne gewoontes te stimuleren om op die manier een goede mondgezondheid te bevorderen bij 12- tot 16-jarige jongeren met een beugel. De app begeleidt jongeren bij het opstellen van mondverzorgingsdoelen en geeft persoonlijk advies. Daarnaast verstrekt de app informatie over gezondheidsrisico’s, onder andere door middel van korte video’s. Hiernaast bevat de app ook een timer ter ondersteuning van het poetsen.

Persoonlijk poetsadvies

Het persoonlijke poetsadvies wordt opgesteld op basis van een aantal vragen die elke gebruiker invult na het downloaden van de app. Op basis hiervan worden persoonlijke doelen en actieplannen geformuleerd en worden herinneringen ingesteld.
De WitGebit is gratis te downloaden voor zowel Android als iOS.

Bron:
Captise.nl

Lees meer over: E-health, Kennis