Medische beelden op smartphone bij UMCU

Medische beelden op smartphone bij UMCU

Met de app MyBodyMyData kunnen patiënten van het UMC Utrecht hun eigen medische beelden, zoals echo’s en MRI-scans,  bekijken op hun smartphones. De app zal op een gegeven moment onderdeel worden van het patiëntenportaal.

Met de mobiele app kunnen alle medische beelden die worden genomen rustig thuis worden bekeken, of worden gedeeld met andere zorgverleners. Deze kunnen vervolgens bijvoorbeeld ook hun mening geven, om zo te gelden als een second opinion.

Inzien van medische beelden

Radioloog Wouter Veldhuis ontwikkelde de applicatie naar aanleiding van patiënten die graag hun eigen medische beelden wilden inzien. Hij bracht de wensen van patiënten in kaart en kwam tot de conclusie dat een app als MyBodyMyData een oplossing zou kunnen bieden. De app is ondertussen al meerdere keren aangepast. Zo is bijvoorbeeld achtergrondinformatie bij verschillende soorten scans toegevoegd.

Delen van beelden met zorgverleners

De app bestaat uit een beveiligde omgeving waarin patiënten beelden kunnen inzien en deze eventueel kunnen delen met een arts naar keuze. Vervolgens ontvangt deze arts de beelden van het UMCU, die direct beschikbaar zullen zijn voor opname en analyse in het beeldsysteem van het eigen ziekenhuis.

Als de arts de gegevens heeft gedownload krijgt de patiënt een melding. Ook kunnen aantekeningen worden gemaakt, om zo bijvoorbeeld direct vragen te kunnen stellen. Er kan ook op de beelden worden getekend om vragen te verduidelijken, vanuit de patiënt, of om als arts een consultgesprek te verhelderen.

Aandacht voor details

Veldhuis heeft veel aandacht besteed aan details. Zo kan er bijvoorbeeld worden gekozen om een mannelijk, vrouwelijk of neutraal lichaam als achtergrond van de beelden te zien. De neutrale optie kan volgens hem onder andere fijn zijn voor vrouwen die een borstamputatie hebben doorstaan, waardoor het pijnlijk kan zijn om steeds tegen een vrouwelijk torso aan te kijken.

Momenteel is de app MyBodyMyData alleen beschikbaar in de Apple store.

Bron:
Zorgvisie.nl
MyBodyMyData

 

Lees meer over: E-health, Kennis/