Ook tandartsen te kampen met datalekken

Grote bedrijven en instanties zijn niet de enige slachtoffers van datalekken: ook de gemiddelde mkb’er krijgt te maken met aanvallen. Daarmee zijn ook vele tandartsen de pineut. Dit is gebleken uit een datalekscan door Utrechtse netwerkdienstverlener Qfast, die werd uitgevoerd bij tien tandartsen en drie grote bedrijven.



Meldingsplicht datalekken
Afgelopen jaar is er een meldingsplicht ingevoerd voor ernstige datalekken bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Als deze lekken niet worden gemeld kan dit leiden tot hoge boetes. Om deze reden is netwerkdienstverlener Qfast gestart met het helpen van haar klanten om datalekken op te sporen. Dit werd gestart met een pilotproject.

Pilotproject
Het pilotproject werd uitgevoerd bij tien tandartsen en bij drie grotere bedrijven, gedurende een aantal maanden. Salvatore Fiorenza, consultant bij Qfast: ‘Wat ons opviel is de schrikbarende grote hoeveelheid aanvallen die op de ip-adressen van deze praktijken en bedrijven worden uitgevoerd.’ Hieruit bleek dat hackers zich dus niet alleen maar op instellingen richten die over grote hoeveelheden gevoelige informatie beschikken, zoals banken, maar zeker ook op instanties met ‘normale gegevens’. Bij een tandarts werden over een periode van zestig dagen zelfs twee miljoen aanvallen bevonden.

Ruimte voor verbetering
Uit het pilotproject bleek ook zeker dat er bij de tandartsen nog veel verbetering mogelijk is. Vaak was er sprake van weinig bewustzijn over de mogelijkheid van datalekken, en ook werd regelmatig achterstallig onderhoud bevonden. Door dit beter bij te houden, in combinatie met een goede beveiliging, wordt de it van een bedrijf minder kwetsbaar en wordt de kans op datalekken dus kleiner.

Bron: Computable



Lees meer over: E-health, Kennis