Grondig onderzoek binnenkort van start door Capaciteitsorgaan Mondzorg

Grondig onderzoek binnenkort van start door Capaciteitsorgaan Mondzorg

Een grondig onderzoek naar de nodige capaciteit in de mondzorg voor de komende jaren gaat binnenkort van start. Eerder dit jaar vroeg Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport, het Capaciteitsorgaan hierom, waarna het verzoek op 17 oktober werd gehonoreerd.

Eerder schreef Panteia, een onafhankelijk onderzoeksbureau voor economisch en sociaal beleidsonderzoek, een rapport over de benodigde capiciteit in de mondzorg voor de komende jaren. Dit rapport werd door minister Bruins naar zowel de Eerste als Tweede Kamer gestuurd, maar werd door de ANT afgekeurd.

De ANT legde dit voorstel de afgelopen twee jaar regelmatig neer bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit verzoek werd door een plotseling dichtgedraaide subsidiekraan echter niet gehoord. Door herhaalde vraag en aanbevelingen wordt het Capaciteitsorgaan nu toch in ere hersteld om een rapport op te stellen, dat deze keer hopelijk wel serieus genomen zal worden.

Het rapport van Panteia werd destijds afgekeurd door onder andere de kritiek dat de effecten van de beoogde AMvB (algemene maatregel vanbestuur) taakherschikking niet meegenomen zou zijn geworden. De AMvB wordt namelijk al tijden gepresenteerd als hét antwoord op het snel stijgende tekort aan gekwalificeerde tandartsen en mondhygiënisten in Nederland. Dit maakt dit een essentieel onderdeel van een dergelijk rapport.

Het Capaciteitsorgaan zal bestaan uit drie vertegenwoordigers van tandartsen, drie van mondhygiënisten, drie van universiteiten, drie van hogescholen en twee van zorgverzekeraars. In november en december zullen zij voor het eerst samenkomen om vervolgens in de loop van januari met een voorlopig rapport te komen. Later in 2019 kan een definitief rapport worden verwacht.

Bron:
KNMT
ANT

Lees meer over: Kennis, Scholing/