Job crafting: 7 manieren om assistenten te boeien en behouden

Job crafting

Tandartsassistenten zijn steeds moeilijker te vinden en wisselen ook vaker van praktijk. Hoe kun je als praktijkhouder of praktijkmanager bijdragen aan het boeien en behouden van medewerkers? Eén van de sleutels is job crafting. Job crafting is een mooi woord voor het kunnen aanpassen van je werk aan de eigen behoeften, vaardigheden en interesses. Bij job crafting neem je het initiatief om na te denken over waar je goed in bent, wat je energie geeft en wat je nog wilt leren.

Waarom is het zinvol om job crafting als praktijkhouder te stimuleren en ondersteunen? Jezelf kunnen ontwikkelen is een niet te onderschatten drijfveer om voldoening te halen uit het werk. En daar heeft uiteindelijk zowel de medewerker als praktijkhouder profijt van. We kennen allemaal wel de uitspraak dat je nooit meer hoeft te ‘werken’ als je doet wat je leuk vindt. Om dit te realiseren, is het goed om na te gaan of er taken en vaardigheden aangepast en ontwikkeld kunnen worden. In dit artikel lees je zeven stappen voor een succesvolle job crafting aanpak.

  1. Zelfreflectie

Moedig ieder teamlid aan om na te denken over zijn of haar sterke punten, passies en de aspecten van het werk die ze het meest waardevol vinden. Zo ontstaat ook inzicht in wat iemand juist zou willen veranderen.

  1. Open communicatie

Creëer een omgeving waarin ieder teamlid zich comfortabel voelt om eigen wensen en behoeften te bespreken. Dit vereist een open en ondersteunende houding van de praktijkhouder en -manager.

  1. Duidelijke doelstellingen

Medewerkers moeten duidelijke doelen hebben die ze willen bereiken met hun job crafting. Welke sterke punten willen ze beter benutten? Dat kan iets zijn als omgaan met kinderen voor ‘Gewoon Gaaf’, of technische vaardigheden inzetten bij het assisteren van complexere behandelingen.

  1. Ruimte voor flexibiliteit

Job crafting kan alleen succesvol zijn als de praktijk daarbij ook enige flexibiliteit biedt. Daarom is het goed als de praktijkhouder weet welke richting hij met de praktijk op wil en welke mogelijkheden er daardoor eventueel bij komen.

  1. Voortdurende evaluatie en feedback

Job crafting is een voortdurend proces, niet een eenmalige gebeurtenis. In gesprek blijven met het team is dus wel een randvoorwaarde. Uit onderzoek blijkt ook dat doorlopend contact één van de factoren is die invloed heeft op het behouden van medewerkers.

  1. Training en ondersteuning

Overweeg om tijd in te roosteren voor assistenten om mee te kunnen kijken bij collega’s die wat meer ervaring hebben. Nascholing voor specifieke vaardigheden zoals preventie en paro-nazorg zijn ook goede mogelijkheden voor verdere ontwikkeling.

  1. Skillsmatrix

Bij Dentiva gebruiken we ook vaak de skillsmatrix, afkomstig uit de Lean Six Sigma aanpak. Daarmee maak je inzichtelijk welke taken en vaardigheden iemand in welke mate beheerst. Het maakt de gaten zichtbaar. Dat is niet erg als het een bewuste keuze is, bijvoorbeeld omdat de competentie voor de praktijk niet noodzakelijk is. Maar het kan ook inspirerend werken om inzicht te krijgen in wat er allemaal nog mogelijk is binnen het beroep van tandartsassistent.

Aanvullend op deze punten, is het voor job crafting vooral belangrijk dat iedereen in het team gelooft in de waarde die de mondzorg levert en dat je daar als individu aan bij kunt dragen. Een mooie anekdote over de schoonmaker bij NASA is hiervoor illustrerend. President John F. Kennedy vroeg de conciërge, die met een bezem rondliep, wat hij aan het doen was voor de NASA. De conciërge antwoordde: ‘Ik help een mens op de maan te zetten’.

Praktijksetting

Tot slot, hangen de mogelijkheden voor een assistent om het bestaande werk aan te passen natuurlijk wel sterk af van de praktijksetting. In ieder geval kun je stellen dat het beroep van tandartsassistent behoorlijk is veranderd en uitgebreid. Het is een vak waar je in kunt blijven ontwikkelen als je daar aandacht aan geeft. Met deze zeven manieren voor job crafting kun je daar als praktijkhouder je team bij ondersteunen.

Door:
Alexander Tolmeijer, Dentiva

Meer weten over het boeien en behouden van je medewerkers in de praktijk? Tijdens het jaarlijkse Dentiva Live seminar komt dit onderwerp uitgebreid aan bod.

Lees meer over: Ondernemen, Personeel