Mondzorgpraktijk: van nul patiënten naar derde behandelkamer

Mondzorgpraktijk-van-nul-patiënten-naar-derde-behandelkamer

Als vrijgevestigd mondhygiënist kun je tevreden zijn met je solopraktijk, maar je kunt je praktijk ook steeds verder uitbreiden. Dat laatste deed Melissa Boekhoud-Link, mondhygiënist in Hoogvliet Rotterdam. Onlangs realiseerde ze haar derde behandelkamer. Ze vertelde aan dental INFO hoe dat in zijn werk ging.

Hoe ben je begonnen met je mondzorgpraktijk?

“In 2009 heb ik de opleiding Mondzorgkunde te Utrecht afgerond, daarvoor heb ik de opleiding tandartsassistente gedaan. Al tijdens mijn opleiding had ik de wens om een eigen praktijk te openen. Eerst heb ik een aantal jaar werkervaring opgedaan bij een tandartspraktijk en een vrijgevestigde mondhygiënist. Daar werd voor mij bevestigd dat ik het inderdaad zo leuk vond als ik dacht. Op een avond in maart 2013 kwam ik na werk thuis en zei tegen mijn vriend (nu man): “Ik ben er klaar voor, ik ga mijn praktijk openen!” Nog dezelfde maand heb ik mijn ondernemingsplan geschreven en daarna zijn we naar apparatuur, behandelstoel etc. gaan kijken. Daar zat ik dan als 25-jarige bij de bank met mijn ondernemingsplan. Enkele tijd later had ik een pand gevonden en kon de verbouwing beginnen. Eind 2013 is mijn wens uitgekomen en is Mondzorgpraktijk Briljant geopend in Hoogvliet Rotterdam.”

Waarom heb je ervoor gekozen om uit te breiden?

“Toen ik mijn praktijk opende, ben ik gestart met nul patiënten en één behandelkamer, mijn man was de eerste inschrijving (maar die kreeg geen factuur). Voordat ik de praktijk opende, heb ik marktonderzoek gedaan om te bekijken of er voldoende vraag was naar een mondhygiënistenpraktijk. Veel tandartsen hebben tegenwoordig een preventieassistente en/of een mondhygiënist in dienst. Er was gelukkig voldoende vraag! Zelfs zoveel dat ik al na een aantal jaar in 2016 moest besluiten dat het voor mij alleen te veel was en een extra collega mondhygiënist ging zoeken. Mijn praktijk is steeds verder gegroeid, wat uiteindelijk te veel werd. Toen kwam ik voor een belangrijke keuze te staan: hou ik het bij een kleine praktijk of waag ik de sprong in het diepe? Ga ik verder uitbreiden? Opnieuw heb ik marktonderzoek gedaan en ben ik weer naar de bank gegaan met mijn plannen om een nieuwe lening te vragen. Uiteindelijk heb ik besloten om te verhuizen naar een groter pand met meerdere behandelkamers; ik had nog zoveel ambities en ideeën! Bij toeval kwam er drie deuren verder een groter pand leeg te staan, we konden dus lopend verhuizen! Eind november 2019 zijn we verhuisd en met twee behandelkamers en drie mondhygiënisten gaan werken.”

Dat ging dus allemaal voorspoedig?

“Ja, het klinkt natuurlijk allemaal erg rooskleurig. Uiteraard ben ik erg blij met dit succes, zeker op mijn leeftijd, ik ben nu 34 jaar. Maar het is echt keihard werken en geeft ook veel spanning en zorgen. Deze verhuizing en uitbreiding had ik niet verwacht in zo’n korte periode. Het nieuwe pand is driemaal zo groot en de verbouwing was echt een flinke klus. Daarnaast is het team ook snel gegroeid, inmiddels zijn we met vier mondhygiënisten en twee receptionistes. Ik ben niet alleen mondhygiënist, maar ook ondernemer, manager en werkgever. Regelmatig lig ik ’s nachts te denken en ideeën uit te werken. Na een dag hard werken is het niet klaar, je bent er constant mee bezig.“

Was er in je praktijk voldoende ruimte voor een derde behandelkamer?

“Bij de verbouwing van het nieuwe pand zijn er vier ruimtes voorbereid als behandelkamer. Hierdoor was de verbouwing van de derde behandelkamer minder ingrijpend. Er gaat echter bij elke verbouwing wel wat anders dan gepland. De wet van Murphy kwam ik meerdere keren tegen! Zo bleek bijvoorbeeld de nieuwe airco flinke lekkage te geven en werkte het medische toetsenbord niet. Gelukkig was dit snel opgelost! Het resultaat is ontzettend mooi geworden, daar ben ik echt heel blij mee. Misschien is het wel de mooiste kamer van allemaal!”

Is het gemakkelijk om je agenda vol te krijgen voor deze derde behandelkamer?

“Een volle agenda draaien is de afgelopen periode wat lastig geweest. Wegens corona hebben we veel uitval in de agenda door patiënten die coronaklachten hebben, in quarantaine moeten, etc. Gelukkig weten we dat als het beter gaat met corona, het ook beter gaat met onze agenda. We hebben nog steeds veel nieuwe inschrijvingen en tevreden patiënten. Dát is het belangrijkste!”

Heb je tips voor andere mondhygiënisten die overwegen om hun praktijk uit te breiden?

“Met een uitbreiding van je praktijk komt er meer bij kijken dan alleen patiënten behandelen en de boekhouding netjes houden. Je hebt heel wat vragen te beantwoorden. Is er voldoende vraag naar een extra behandelkamer, hoeveel tijd kost het om die agenda te vullen, hoeveel nieuwe inschrijvingen heb je nodig? Welke investering moet je doen, hoelang heb je nodig om je lening af te lossen of heb je voldoende eigen middelen? Bedenk goed of je naast je werk als mondhygiënist ook werkgever en manager wilt zijn. Het zal meer tijd kosten. Ben je bijvoorbeeld bereid om een dag minder patiënten te behandelen? In mijn kantoor heb ik een schilderijtje met de tekst ‘Succes is geen toeval. Het is hard werken, doorzetten, leren, investeren en vooral houden van wat je doet!’.”

Interview door Yvette in ’t Velt met Melissa Boekhoud-Link, mondhygiënist en eigenaar van Mondzorgpraktijk Briljant in Hoogvliet Rotterdam.

Lees meer over: Management, Ondernemen