Onderschat het virus niet: IC-arts geeft interview over zijn werk op de IC in Brabant

Mustafa-Albayrak-aan-het-werk---coronacrisis

“Het is alle hens aan dek in Brabant”, zegt Mustafa Albayrak, anesthesioloog-intensivist en oprichter van mobiel anesthesieteam AIC – dat ook werkzaam is in de mondzorg. Sinds een week werkt de IC-arts in het ziekenhuis in Boxmeer. Op Radio Rijnmond gaf hij een interview over zijn werk.

Ernstige gevallen

Hij ziet veel ernstige gevallen. Veel ouderen. “In combinatie met corona is de kans groot dat ze het dan niet gaan redden. Dan moet je overwegen of je wel met een behandeling wilt beginnen. Want anders doe je zo’n patiënt een lijdensweg aan”, zegt hij in het interview met Radio Rijnmond.

Het virus pleegt een enorme aanslag op je lichaam, vertelt hij. “Zeker als je een paar weken aan de beademing hebt gelegen, heb je een enorm traject nodig om te revalideren. Je levert kilo’s spiermassa in en de kans is groot dat je het niveau dat je had niet meer haalt. Al zijn er ook wel mensen die daar wel weer komen. Je kunt het van te voren niet voorspellen. Maar dat het een aanslag op je lichaam is, dat staat vast.”

Masker en speciale kleding

Voor z’n eigen bescherming tegen het virus draagt de arts een masker en speciale kleding. Hij zegt dat hij niet bang is voor besmetting. “Geen contact hebben met coronapatiënten is natuurlijk veiliger. Maar we zijn zorgprofessionals en proberen levens te redden. En door alle protocollen is het risico beheersbaar”, zegt Albayrak.

Hij richtte zich in het interview nog even specifiek tot jongeren die risico’s nemen. “Je hoeft zelf niet ziek te worden maar als drager van het virus kun je dat wel overbrengen op ouderen. En daarmee hun doodvonnis tekenen…”

Beluister het hele interview op Radio Rijnmond

Update 30 maart: zojuist liet Mustafa Albayrak weten dat de eerste coronapatiënt in Boxmeer vandaag van de beademing op de IC mocht.

Lees ook het artikel van Mustafa Albayrak op dental INFO over narcose en de mobiele toepassing ervan in de tandartspraktijk.

Lees meer over: Corona, Thema A-Z/