(Tand-)artsen strijden naakt voor beschermingsmiddelen

Voldoende beschermende kleding in tand- en huisartspraktijken? Niet dus. De Europese regeringen lijken blind voor deze naakte waarheid. Om overheden met hun neus op de feiten te drukken geven artsen en tandartsen zich letterlijk bloot.

Werk zonder beschermingsmiddelen

Zij verbloemen de zaken niet en laten online zien dat ze er terecht genoeg van hebben om door de politiek genegeerd te worden terwijl ze elke dag aan het front strijden. De artsen plaatsen foto’s online hoe ze er tijdens hun werk uit zouden zien als de beschermingsmiddelen op zijn – naakt dus.

#blankebedenken

De protestactie loopt al in verschillende landen. In Duitsland is het door huisartsen in het leven geroepen onder de titel #blankebedenken, oftewel blote geest. Op de website blankebedenken.org worden de afbeeldingen begeleid met teksten als ‘Ik heb geleerd om wonden dicht te naaien. Waarom moet ik nu maskers kunnen naaien?’.

FFP2-maskers en betrokkenheid

In eerste plaats eisen de artsen beschermende kleding van de politiek, in het bijzonder FFP2-maskers. Op de lange termijn willen ze echter ook meer betrokken worden bij besluitvormingsprocessen, bijvoorbeeld via adviesorganen.

Naakte tandartsen in Frankrijk

In Frankrijk hebben vooral de tandartsen zich laten zien. Ook zij wilden gehoord worden en wijzen met naakte feiten op de vele gevaren van hun beroep. Talloze tandartsen hebben al deelgenomen op Facebook en plaatsten hun onthullende foto’s met #dentisteapoil (naakte tandartsen).

Tandartsen grootste risico

De tandarts Thierry Meyer zegt op Facebook: “Weer aan het werk!?! Geconfronteerd met COVID-19 hebben tandartsen over de hele wereld dezelfde zorgen. […] Tandartsen zijn de zorgverleners met het hoogste risico […] vanwege microdruppels en aerosolen.”
“[…] Elke tandarts zou zich naakt kunnen voelen tegenover alle COVID-19-zorgen om onze patiënten, ons team, onszelf te beschermen. We kunnen bijvoorbeeld nog niet genoeg PBM kopen, om over het stijgen van de prijzen van persoonlijke beschermingsmiddelen en stoeltijd nog maar te zwijgen.
“Alleen al denken aan “de dag erna” onthult voor ons al veel opkomende en toekomstige uitdagingen voor tandheelkundige en orale geneeskunde.”

Veel aandacht

De huis- en tandartsen hebben hoe dan ook zeker aandacht gekregen. We kunnen alleen maar hopen dat hun klachten serieus worden genomen door de politiek en dat er actie zal volgen.

Bron:
Blanke Bedenken
Facebook Thierry Meyer

Lees meer over: Corona, Thema A-Z