Het belang van loepbrillen in de tandheelkunde

Het belang van loepbrillen in de tandheelkunde

Loepbrillen kunnen in de tandheelkunde goed van pas komen om te zorgen voor betere zichtbaarheid en preciezer werk tijdens behandelingen, aldus Kajal Shah, een Britse tandarts. Daarnaast zijn loepen ontworpen om tandartsen ergonomisch comfort te brengen, wat heel fijn kan zijn.

Endodontische behandelingen
Een van de meest voorkomende loepbrillen is er een voor endodontische behandelingen. Een vergroting van meer dan 4 is hierbij aanbevolen. Sommige kanalen, zoals de bovenste eerste kiezen, zijn bijna onmogelijk om goed te plaatsen zonder vergroting. Daarnaast worden loepbrillen vaak gebruikt bij andere vormen van restauratieve tandheelkunde, aangezien loepen simpelweg veel meer precisie kunnen bieden dan wat anders mogelijk zou zijn.

Ergonomisch voordeel
Daarnaast brengen loepen een groot ergonomisch voordeel met zich mee, in de vorm van meer comfort tijdens behandelingen. Een slecht postuur kan worden verbeterd door gebruik van loepbrillen, wat op zich weer musculoskeletale ziektes kan voorkomen – iets wat bij veel dentale professionals voorkomt. Het behouden van een goed postuur kan daarnaast nek- en rugklachten voorkomen, aangezien de loepbrillen alleen helder beeld bieden op het moment dat de arts goed rechtop zit. Ook oogproblemen en moeheid kunnen verminderd worden door het gebruik van loepen.

Diagnostisch onderzoek
Tijdens een diagnostisch onderzoek kunnen loepen ook zeer goed van pas komen. Kleine details kunnen beter naar voren worden gebracht, waardoor het onderzoek met meer precisie kan worden uitgevoerd. Op deze manier kunnen gaatjes bijvoorbeeld in een eerder stadium worden gedetecteerd en kan pijn preventief worden bestreden.

Ook voor tandartsen die al jaren in het vak zitten, maar langzaamaan merken dat hun zicht achteruit gaat, kan een loep de ultieme oplossing zijn – en de manier waarop zij hun werk gewoon voort kunnen zetten.

Kajal Shah studeerde tandheelkunde en studeerde af in 2013. Sinds die tijd heeft ze haar trainingsjaar afgerond in een algemene praktijk en is ze zichzelf verder aan het specialiseren in kaakchirurgie bij het Royal Surrey County Hospital. Ook heeft Kajal haar Membership of the Faculty of Dental Surgery behaald – een postgraduate diploma in primaire tandheelkunde, en is kundig in geavanceerde gezichtsbehandeling esthetiek. Kajal werkt op dit moment als algemene tandarts.

Bron: Dentistry.co.uk

Foto: copyright Delcies BV

Lees meer over: Ergonomie, Thema A-Z